Ung Reporter

Ägarna Lina Danielsson och Björn Vareberg tycker att det är roligt att kunna bidra till gemenskapen i byn. Foto: Åsa Häggström

Nytt koncept på Strandcaféet i Järpen

JÄRPEN(JT) Strandcaféet i Järpen fick utmärkelsen “Guldstjärnan” i kategorin årets serviceföretag i Åre kommun 2021. Sedan dess har Lina Danielsson och Björn Vareberg tagit sin cafédröm vidare och håller nu framgångsrikt kvällsöppet med både pizza och musikquiz på menyn.

Publicerad Senast uppdaterad

Det lilla familjeföretaget strävar efter en “Kom hem till oss känsla” och välkomnar alla åldrar till sina kvällsevenemang på caféet. En del är nygräddade pizzor som de gett namn efter byns gator.

Jessica Sjödin och Björn Fernström uppskattar Strandcaféets utökade öppettider. Foto: Åsa Häggström
Pizzamenyn

År 2022 firade Lina Danielsson och Björn Vareberg tre år som caféägare och hade då ingen erfarenhet av att driva eget. Tillsammans har dom arbetat hårt för att skapa en miljö där man kan mötas och umgås med gott fika i byn. Nu har ägarna börjat hålla öppet på fredagskvällar med olika aktiviteter och evenemang.

Utanför Strandcaféet lyste marschaller i vintermörkret och en doft av pizza letat sig ut genom dörrarna för att locka in gäster i värmen. När dörren öppnades möttes man av glada röster och en pizzameny fylld av fantasi och kärlek.

–Jag har bott på två av vägarna, berättar en av gästerna.

Björn serverar egenproducerade pizzor med namn efter lokala vägar Det serveras både mat och dryck på kvällarna. Foto: Åsa Häggström

Sedan Lina och Björn tog över Strandcaféet 2019 har de pratat om att hålla kvällsöppet med olika evenemang.

–Vi har varit lite tveksamma på om det verkligen skulle gå hem och har behövt vrida och vända på saken för att få både ekonomin och personalen att räcka till, säger Björn.

Han berättar att Järpen saknade ett ställe att mötas på kvällstid och att de ville bilda en liten oas där man kunde bryta vardagen och komma bort en stund.

–Man behöver varken ordna barnvakt eller taxi för att komma till oss, alla är välkomna!

I början var de nervösa över hur det skulle gå. De oroade sig över om det skulle komma tillräckligt många och om maten och evenemangen skulle uppskattas av byborna och övriga som hittade dit. Som tur var gick det bra, trots att de aldrig serverat pizza förut. Att ha en mötesplats att gå till efter en lång arbetsvecka uppskattas av många i byn.

Nu har det varit både kvällar med spel, tacos, pizza, musikquiz, livemusik med mera på deras café och fler evenemang väntar.

Strandcaféet by night. Foto: Åsa Häggström

–För att nå ut till folk har vi annonserat via Facebook och Instagram och sen märker vi att ryktet sprids mer och mer, vilket vi tycker är underbart.

Björn säger att de försöker hålla öppet varje fredag. De kvällar då det händer något speciellt har de oftast fullt hus.

–När vi serverar pizza eller annan mat kan det vara lite olika stora mängder gäster som kommer. Vi hoppas på fler framöver.

Strandcaféet by night. Foto: Åsa Häggström

Framtiden innehåller mera planer för caféet, men just nu kommer de fortsätta som det gör med tanke på världsläget och pandemin i ryggen, berättar Björn.

–Vi hann driva Strandcaféet en kort stund innan pandemin bröt ut, så nu måste vi komma på banan igen.

Han menar att fokus kommer att läggas på att utveckla caféet ännu mer på sikt. Det innebär att byns samlingspunkt har mer att se framemot!

Att det nu finns en mysig samlingspunkt i Järpen är något som bland annat uppskattas av byborna Jessica Sjödin och Björn Fernström.

–Det är så skönt att kunna gå ut för en öl eller en bit mat och lämna bilen hemma.

Powered by Labrador CMS