Kerstin Norrbin, verksamhetschef på Region Jämtland/Härjedalen kommer att lämna ett förslag på att rutinmässigt kolla belastningsregistret för alla man rekryterar. Foto: Region Jämtland Härjedalen

Vårdanställd hade flera våldsdomar – anställdes ändå i regionen

LÄNET (JT) En man som har dömts för bland annat grov rattfylla, misshandel och hemfridsbrott anställdes i en ledande vårdande befattning vid en vårdinrättning inom Jämtlands län. Regionen kollade aldrig belastningsregistret då det inte är ett vanligt förekommande förfaringssätt vid rekrytering av vårdpersonal.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var 2020 som mannen dömdes för misshandel, hemfridsbrott, ofredande och egenmäktigt förfarande mot en kvinna som mannen hade haft ett förhållande med. När mannen senare anställdes av regionen kontrollerades aldrig belastningsregistret.

– Det är inte ett vanligt förfarande att vi begär utdrag ur belastningsregistret om man inte ska jobba mot en skyddad grupp som barn, berättar Kristoffer Harjula-Nyström, HR-konsult på Region Jämtland Härjedalen.

Anders Bylander, HR-strateg på Regionen, menar att i praktiken kan all vårdpersonal träffa barn.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS