Uppmärksamma mäns våld mot kvinnor!

Mäns våld mot kvinnor är inte en kvinnofråga. Det är i allra högsta grad en fråga för män.

Den 25 november inleds 16 days of Activism against Gender-Based Violence - 16 dagar mot könsbaserat våld, i Östersund. Att kampanjen uppmärksammas i Östersund är ett resultat av ett medborgarförslag. Det är en global kampanj med syfte att uppmärksamma våld mot kvinnor och uppmana till handling.

I Sverige är mörkertalet stort men man vet att en majoritet av mäns våld mot kvinnor är riktat mot den egna frun, flickvännen eller sambon. 30 000 fall av misshandel mot kvinnor polisanmäls varje år men Brottsförebyggande rådet har gjort en uppskattning att 80 procent av våld mot kvinnor i nära relation aldrig anmäls.

Ibland blir våldet dödligt. Nästan 20 kvinnor mördas varje år av sin partner eller före detta partner. Hittills i år har media rapporterat om över 40 kvinnor som misstänks ha mördats av sin nuvarande eller tidigare man, sambo eller pojkvän. Det betyder att nästan en kvinna i veckan har mördats.

Tre gånger har vi nu kallat till Kvinnostrejk i Östersund. Kvinnostrejk är en tyst manifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Vi har varit unga, gamla, medelålders. Sjuka och friska, heltidsarbetande och arbetslösa. Den gemensamma nämnaren för de flesta som står med på strejken är dock att vi är kvinnor.

För att parafrasera en gammal chipsreklam: ”Var är snubbarna?” Visst, några män har deltagit men de är en klar minoritet. Ni borde vara flera.

Mäns våld mot kvinnor är inte en kvinnofråga. Det är i allra högsta grad en fråga för män. Alla män slår inte. Alla män är inte våldsamma. Men de män som slår är er kompis, jobbarkompis, pappa eller bror. Ni har ett ansvar att säga ifrån i omklädningsrummet, på fikarasten, under släktmiddagen. Ni har ett ansvar för hur ni uppfostrar era söner. Ni har ett ansvar för att inte vända bort blicken och låtsas att ni inte ser.

Vi behöver er i den här kampen. Det är inte längre acceptabelt att stå på sidan av och tänka ”det berör inte mig”.

Kvinnostrejk Östersund, Anny Berglin och Susanne Persson

Powered by Labrador CMS