Att öppna den nedlagda Stekenjokkgruvan skulle kunna ge 50 jobb i Frostviken. Gruvbolaget säger sig vilja kompensera rennäringen om den drabbas av negativa konsekvenser. Samebyn är kritisk och ser stora svårigheter med fortsatt renskötsel om gruvplanerna genomförs.

Ett steg närmare att stängd gruva kan öppnas i Stekenjokk

Bluelake Mineral AB vill bryta malm i den stängda gruvan i Stekenjokk samt i Levi i södra Västerbotten och i norska Joma i Trøndelag. Den svenska malmen ska i sådana fall fraktas till Norge för anrikning av koppar och zink.

Publicerad

Bluelake Mineral AB:s dotterbolag, Vilhelmina Mineral AB, har ansökt om bearbetningskoncessionen till Länsstyrelserna i Jämtland, som har tillstyrkt öppningen av den befintliga gruvan i Stekenjokk, och i Västerbotten, som krävde en separat ansökan för Natura2000-tillstånd.

För att tillståndet för bearbetningskoncessionen ska beviljas krävs att båda områdena får ett Natura2000-tillstånd – alltså att gruvverksamheterna inte påverkar det EU-skyddade område som ligger i närheten av Levi.

Beviljas Natura2000-tillstånd blir nästa steg att Bergsstaten ska bevilja projektet. Efter det måste miljötillstånd sökas hos miljödomstolarna i Östersund och Umeå.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS