Ung Reporter

Paraden genom Östersund.
Paraden genom Östersund.

Ett ungt perspektiv på den gångna Prideveckan

ÖSTERSUND ( JT) Pride är en plats där människor får komma samman och fira kärlek och mångfald. Men hur ser man till att festivalen är inkluderande och inbjudande för queera människor från minoriteter och queera samer? Det pratade vi med festivalchefen William Stenvall Zetterström om!

Publicerad

William är festivalchef och när jag frågar varför han engagerade sig berättar han för att de behövs jobbas med, och att man inte bara kan lita på att andra driver frågorna åt en, “man måste ta ansvar själv”.

Mycket av det som Pride jobbar med är att skapa mötesplatser. “För att mötesplatserna ska vara inkluderande måste det finnas några till att börja med” Till exempel regnbågscafét, ungdomshänget och pridekalaset har varit sådana platser under veckan. Dit har man fått komma och vara sig själv.

Prideveckan har i år varit en god blandning av fest och allvar. För att trots att Pride framför allt är ett firande, så finns det många utmaningar som HBTQI- communityn står inför. Årets tema har varit hälsa och det har varit mycket fokus på både den fysiska och mentala hälsan hos queera. Man har bland annat kunnat lyssna på föredrag om äldre transpersoners hälsa, träna gratis hos Friskis och Svettis och göra drop in HIV-test på ungdomsmottagningen.

När jag frågar William vilken/vilka som är de största problemen i vården för HBTQI-personer och BIPOC personer svarar han på en gång att det är kunskap. “Vi vet att det är folk som undviker att gå till vården för att de är rädda att mötas av okunskap". Är du både queer och same till exempel blir det ju dubbelt upp av den okunskapen.”

RFSL som organisation i stort arbetar hårt med att stoppa omvändelseförsök och har också ett nära samarbete med sin ungdomsorganisation. På så sätt får ungdomarna ta en stor plats i rörelsen.

William berättar också för mig att besökare av festivalen berättat att en av de saker som utmärker Östersund Staaren Pride är dess mysiga och intima känsla trots att den är rätt stor. Det håller jag verkligen med om, och vilken pridevecka det blev! Att vi tillsammans fick gå genom regnet till tonerna och Lalehs “Bara få va mig själv.” För det är ju det vi kämpar för; att alla ska få vara sig själva utan att möta hat och hot. Att man ska få ta upp plats och vara stolt.

Så till alla HBTQI- personer och lite extra mycket till er som också tillhör en minoritet i samhället; Happy Pride! Fortsätt kämpa så att vi alla en dag kan få vara precis dem vi är!

Powered by Labrador CMS