Bildextra: UF-företagare i egen version av "Draknästet"
ÖSTERSUND (JT UF-företaget Spara Ungt vid Wargentinskolan hade det vinnande konceptet när UF i samarbete med Länsförsäkringar arrangerade en ung version av Draknästet i veckan.
TV-varianten av Draknästet handlar om att eventuellt blivande företagare ställs inför en erfarna näringsidkare där olika innovationer sätts under lupp och där en del sågas direkt, andra lyckas bättre.
Under onsdagen genomfördes en ung variant i Länsförsäkringars hus vid Stortorget där 12 UF-företag (Ung företagsamhet i Jämtland/Härjedalen) i samarbete med Länsförsäkringar fick möta en jury som bestod av fem erfarna personer vid Länsförsäkringar med Anna Lindberg som ordförande.
–Här finns det guldklimpar. Det är väldigt inspirerande, en fantastisk upplevelse att möta dessa ungdomar, det ger hopp om framtiden, sade hon till JT efter att de första fyra UF-företagen fått presentera sina innovationer.
Hedda Krogstad Holm Granath och Ebba Åhré Westin går tredje året vid Wargentinskolans ekonomiska program och de vann juryns gillande där de utvecklat en Podcast som ska ge ungdomar tips om ekonomi och sparande.
–Vår målgrupp är ungdomar 12 till 19 år, sade Hedda Krogstad Holm Granat där UF-företagarnas Podd vann hela tillställningen.
Tvåa kom företaget Buzz vax där Amanda Yusuf och Minoo Crawford – Cussie som går tredje året vid gymnasiet i Järpen, tagit fram ett miljövänligt vax som ska appliceras på surfbrädan som gör den halkfri. Produkten kommer från bivax.
–Vi har testat detta på Kallsjön. Det kan gå höga vågor där, upplyste Minoo Crawford – Cussie.
UF-företaget Winterlock med Hillevi Roxström, Matilda Lindvall, Mattias Östlund och Ylva Richardsson har tagit fram ett litet kodlås för skidor och det renderade i en tredjeplats. De går tredje året vid Järpens gymnasium.
–Det är ju ett problem med skidstölder och vårt lås är litet och kan tas med i fickan, förklarar Ylva Richardsson.
Tekniken handlar om att man drar ut en vajer ur låset och lindar den runt skidorna för att sedan ange koden.
Låset tillverkas nu vid ett företag i Asien.
–Vi har tagit hem 60 lås men försäljningen har gått bra så vi ska beställa fler, säger hon och berättar att låset säljs i Åre Sportshop och till privatpersoner.
Under dagen kunde JT notera innovationer som fjällturer, gratisevent för att verka för integration mellan svenska och utländska elever, graverade begagnade glas, ljus gjorda av återvunnen stearin, kläder tillverkade av spillmaterial, små nallar gjorda av återvunnet material, pannband och puffar där textilerna hämtats från Woolpower i Östersund, begagnade idrottsutrustning som återanvänds och armband och nyckelringar där materialet kommer från Jeans.