Håkan Jonsson är Sametingets styrelseordförande. Foto: Marcus Bäckström

Ny lag ska öka samers inflytande

LÄNET (JT) Utifrån samernas ställning som urfolk, har en lag om konsultationsordning nu antagits. En lag som ska öka samernas inflytande och möjlighet att påverka.

Lagen, som riksdagen antagit, innebär i ett första steg att regeringen och statliga myndigheter har en lagstadgad skyldighet att konsultera samiska företrädare i frågor som är av betydelse för det samiska folket. Om två år utvidgas lagen att även gälla kommuner och regioner.  Det gläder mig att vi nu har nått så långt att vår rätt till inflytande i frågor som berör oss, också formaliseras i svensk lagstiftning, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Vi är inte helt nöjda men ser detta riksdagsbeslut som ett viktigt första steg. Lagen innebär inte att det samiska folket får några nya rättigheter utan att deras tidigare existerande rätt till inflytande uttrycks i svensk lagstiftning. Sametingets kanslichef Fredrik Österling avslutar:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS