Ung Reporter

Jonna Person Kjellgren längst till vänster, sedan Sofia Pedersen, Alba Björnsdotter, Nova-Li Björnsdotter, Julia Löfström och längst till höger Kerstin Åberg. Foto: Åsa Häggström

Bara tjejer i Järpens framgångsrika juniorlag

JÄRPEN (JT) Skidgymnasiet i Järpen har blivit allt mer populärt och lockar ungdomar från hela landet. Även skidklubben har växt och dragit till sig många barn och unga som tränar och tävlar med klubben. Sex tjejer på skidgymnasiet tävlar med klubben både som lag och individuellt.

Publicerad

Tjejerna kommer från olika platser i landet men det de har gemensamt är att alla brinner för längdskidåkningen och gemenskapen i gruppen.

Julia Löfström kommer från Uppsala. Hon går fjärde året på Järpens skidgymnasium och tar studenten nu till sommaren. Under sin tid på gymnasiet har hon haft väldigt kul och känner samtidigt att hon har utvecklats mycket.

Jag valde att gå skidgymnasiet här eftersom det har varit lite tradition i min familj, men också för att jag tyckte att det verkade som en bra skola.

Alba Björnsdotter kommer från Stockholm och går tredje året på skidgymnasiet i Järpen. Alvas syster Nova-Li Björnsdotter går också på skidgymnasiet i Järpen, men första året. Det är även hennes första säsong i skidklubben.

Sommarträningen är i full gång. Foto: Åsa Häggström

När vi var här och besökte skolan tyckte jag den verkade väldigt bra och det är väldigt fina träningsmiljöer, säger Alba.

På skidgymnasiet börjar man med att bo på på elevhemmet som ligger på Röjsmon precis vid spåren och sedan flyttar man en bit bort. Att ha så nära till både skola och skidspår tycker Alba har varit både bra och lättsamt.

Sofia Pedersen kommer från Slagsån, går första året på gymnasiet och har åkt längdskidor sedan hon var liten.

Jag älskar att få spendera tiden utomhus att åka skidor på!

Jonna Person Kjellgren går andra året på skidgymnasiet och bor i Undersåker.

Jag har alltid tävlat för Järpens Skidklubb för det är den närmsta och bästa klubben!

Kerstin Åberg går också andra året på skidgymnasiet i Järpen och tycker att dessa två år har varit mycket lärorika.

Att byta klubb till Järpen har gett mig både nya kompisar men också en möjlighet att satsa på längdskidor.

När man går på skidgymnasiet läser man i fyra år istället för tre, som man oftast gör på andra linjer, men tjejerna är eniga om att det inte spelar så stor roll. De berättar att de har mycket praktiska lektioner och träningar i skolan vilket är kul. Hur är det att gå på skidgymnasiet, är det mycket träning?

Vi har träning med gymnasiet vilket är ungefär fem gånger i veckan och vissa dagar tränar vi själva men tävlar med klubben, säger Julia.

Sofia älskar att gå på skidgymnasiet och att få träna på skoltid.

Det är jättelyxigt!

Kerstin säger att det har varit positivt att läsa fyra år på gymnasiet eftersom man fått mer tid för träning.

Att få kombinera skola och träning är någonting som verkligen hjälpt mig i min satsning inom sporten.

Vad betyder Järpens Skidklubb för er satsning?

Nova-Li säger att det bara är hennes första år i Järpen men att hon redan sett många fördelar med klubben såsom vallningen och gemenskapen.

Alla är alltid så positiva och det är ingen som dömer en om det till exempel gått dåligt på en tävling. Det är alltid en bra känsla efteråt oavsett hur det gått, menar Alba. Hur tränar ni på sommaren när det inte finns någon snö?

Det är allt från cykling och löpning, till rullskidor. Rullskidor är lite mer specifikt och likt längdskidåkningen men man kan egentligen göra lite allt möjligt, säger de.

De sex duktiga skidtjejerna peppar och stödjer varandra. Foto: Åsa Häggström

Nova-Li berättar att under sommarsäsongen åker de mycket rullskidor och hon vill lyfta den fina rullskidbanan som finns på Röjsmon i Järpen.

De ska bygga ut banan i år och det är vi jättetaggade och glada för.

Hur har det gått under vintersäsongen?

För mig har det gått väldigt bra, jag skulle säga att det är dels tack vare klubben men dels också för att vi fått nya tränare på skidgymnasiet, säger Alba.

Nova-Li talar om att hon inte är så nöjd med sina resultat efter säsongen men att hon har haft väldigt roligt på tävlingar och att hon har fått mycket erfarenhet.

Allt var väldigt nytt för mig i höstas men nu är jag mer van i både klubben och på gymnasiet, fortsätter hon.

Julia har haft många toppar och många dalar så det har varit ganska ojämnt men hon tycker det har varit väldigt roligt att få tävla.

I år har det varit min första säsong som jag har tränat hela säsongen som junior eftersom jag ofta varit sjuk och skadad innan.

För Jonna har det gått jättebra under vintersäsongen och hon tycker det har varit kul med sex tjejer som tävlat för klubben.

Det är min bästa säsong hittills.

Kerstin tycker att det som laget åstadkom i JSM i Åsarna var det bästa under vintersäsongen.

Vi fick två lagsilver på båda distans tävlingarna, tredje och tionde plats på stafetten, samt många fina individuella prestationer.

Vad är det roligaste med längdskidåkning? Sofia tycker att längdåkningen är ett väldigt bra sätt att träna hela kroppen på och gillar känslan att känna sig trött rakt igenom:

När man åker längdskidor finns det ofta mycket att upptäcka och se särskilt här uppe i fjällen och det tycker jag är väldigt härligt, berättar Alba.

Julia tycker om att utmana sig själv och att det känns väldigt bra efteråt och då känner hon sig nöjd med sig själv.

Kombinationen av tävlingar och träningar tycker jag fungerar väldigt bra säger Nova-Li.

Tjejerna vill också tacka deras sponsorer, vallare, klubben och för all hjälp de fått och får.

Det är väldigt härlig stämning här inom alla olika delar och gemenskapen vi har i klubben är nog en stor faktor till de framgångar vi har.

Powered by Labrador CMS