"Att det inte blir några julgudstjänster i Vemdalen beror inte på värmen. Där pågår en brandskyddsutredning som bland annat ska utreda utrymningsvägar och andra detaljer, vi får se vad de kommer fram till. Därför hänvisar vi till kyrkan i Hede under julen", säger Kennet Rova, kyrkoherde i Härjedalens pastorat.

Femton kyrkor i Härjedalen vinterstängda

HÄRJEDALEN (JT) Femton av Svenska Kyrkans arton kyrkor och kapell i Härjedalens pastorat är vinterstängda. Två av byggnaderna saknar värme helt.

Publicerad Senast uppdaterad

– Alla kyrkor utom tre är vinterstängda och två kapell är helt stängda, berättar Kennet Rova, kyrkoherde i Härjedalens pastorat och fortsätter. De helt uppvärmda kyrkorna är Hede, Sveg och Funäsdalens kyrkor. 

Fyra av sex församlingshem och andra ekonomibyggnader har värmen på. Orsaken är att hålla igen på elförbrukningen. 

– I ett slag blev elräkningen dubbelt så dyr, vi har ju vetat att kostnaderna för elen blivit dyrare men att det skulle bli så här kostsamt trodde vi nog inte, säger Kennet och fortsätter. El räkningen låg på över en miljon sedan tidigare och en fördubbling slår hårt. Därför sänker vi värmen under vintern. I de nerkylda kyrkorna håller vi en rimligt låg temperatur för att inte inventarier, och VA ska frysa sönder. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS