Ung Reporter

La La Superstar är ett av de nya banden på Östersunds musikscen.
La La Superstar är ett av de nya banden på Östersunds musikscen.

Populärt med livemusik på Tingshuset

ÖSTERSUND (JT) I slutet av augusti bjöds det på livemusik på tingshuset. Någonting som vi alla varit lite svältfödda med under de senaste två åren. Kulturföreningen SUB stod som primär arrangör för kvällen som bjöd på tre akter från den alternativa musikscenen i Sverige.

Publicerad

Vilka är kulturföreningen sub?

– Vi är en ideell kulturföreningen som funnits sedan 90-talet och som då ordnade klubbkvällar med livemusik. Sedan 2012 har föreningen fått nytt liv och arrangerar evenemang runt om i Jämtland när vi har möjlighet. Vi har för närvarande vår bas på Frösön, säger Jonas Aspling från KF SUB.

Först ut på scen var La La Superstar. Ett riktigt stjärnskott från Östersund. Bandet har fyra medlemmar, alla tidigare klasskompisar från musiklinjen på Wargentinskolan. Med två album på nacken, Dance World och Blue Flower Venus (2021).

Samt en fantastiskt EP från i år titulerad I Love La La är dom en väldigt stark del av den moderna musikscenen i Östersund. Att de inte ens är två år ifrån sin första singel och redan spelat på yran för en galen publik, alltså folk som verkligen hoppade upp på scenen för att dansa under sista låten visar på talangen de har.

Gothbandet Dark Side Cowboys har spelat musik sedan 90-talet.
Gothbandet Dark Side Cowboys har spelat musik sedan 90-talet.

Näst ut på scen var Dark Side Cowboys, ett väl etablerad gothband med nuvarande bas i Jämtland. Bandet startades upp i början av 90-talet och har sedan dess släppt över tio studioalbum. Att de var vana att stå på scen var det ingen tvekan om, dock kanske det var dumt att klä sig i läderbyxor på den otroligt varma scenen.

Men det verkade de vara väl medvetna om utifrån publiksnacket. Dark Side Cowboys gick verkligen hem hos publiken, det var även dom som arrangerade konserten, så tack för det.

Som avslutningsakt, Red Cell. Det var arton år sedan synthpop duon Red Cell var i Östersund. Storsjöyran 2004. Deras första album, Hybrid Society, släpptes 2005 och de har inte slutat släppa. Senaste albumet, det tredje, heter Endings and Beginnings och kom ut 2016.

Den tjugonionde Juli i år kom de ut med en singel titulerad Only Night. En dansbar synthpop låt. Inte ett sound som liknar den mesta synthpopen som hörs idag, som The Weekend till exempel. Också ganska långt ifrån Kite för att nämna ett svenskt band. Det är den typ av musik man kan ha på en spellista med Depeche Mode och New Order. Även om de absolut är mörkare än New Order. Också något för dig som gillar Seraphim Shock.

Duon Red Cell var här senast 2004, nu är de aktuella med singeln Lust, deras sista låt på tingshuset.
Duon Red Cell var här senast 2004, nu är de aktuella med singeln Lust, deras sista låt på tingshuset.

Framför teknikernas bord längst bak i tingssalen stod kameror uppställda för att spela in hela konserten.

Varför har ni valt att spela in konserterna och vart kommer filmerna hamna?

– Vi jobbade med streaming under pandemin och skaffade oss mer erfarenhet. Om allt går som det ska så kommer Red Cells konsert att vara vårt förenings bidrag till den nationella satsningen Sub Showcase, där arrangörer från hela landet presenterar olika artister på den Youtube-kanalen. Det initiativet drivs av SUB - Riksförbundet För Subkultur. Lite kuriosa är att vår förening inspirerade riksförbundets namn när det bildades 2014 och vad vi vet är det världens enda riksförbund av sin art, säger Jonas Aspling.

Powered by Labrador CMS