Jämtlands Fältjägarkår I januari 2022 invigdes Jämtlands Fältjägarkår som ett detachement och del av Västernorrlands regemente. I juni 2022 togs de första värnpliktiga emot på Frösön. Foto: Torbjörn Aronsson. Arkivbild

Jämtland och Nato – hur påverkas länet vid en anslutning?

LÄNET (JT) Den 10 juli kom beskedet att Turkiet är positivt till en svensk anslutning till försvarsalliansen Nato. Hur påverkas länet vid en sådan förändring? JT har frågat en militär och en forskare om den saken, överstelöjtnant Mikael Wassdahl och krigsvetaren Håkan Gunneriusson.

Publicerad Senast uppdaterad

Mikael Wassdahl är överstelöjtnant och chef för Fältjägargruppen som har till uppgift att utbilda, utveckla och vidmakthålla Fältjägarbataljonen, en del av Hemvärnet. Han betonar att medlemskapet inte är klart ännu:

-Om än det kanske mer är en fråga om när än om vi blir medlemmar nu när både Turkiet och Ungern uttalat sig positivt. Det är ett politiskt spel på hög nivå och där det inte bara är Sverige och Turkiet som är involverade, säger han.

Vad blir den största skillnaden för länet med ett Natomedlemskap?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS