En ny teknisk rutin har utarbetats av SOS Alarm.

Forskare i Åre ska undersöka kortad utryckningstid för ambulans

ÅRE (JT) Anette Nord har fått halv miljon för att studera om automatisk utlarmning kan minska den tid det tar för en ambulans att ankomma till patienten efter hjärtstoppslarm på 112.

Publicerad

Anette Nord som bor i Åre är medicine doktor och forskare på Karolinska Institutet med inriktning på hjärtstopp. Det är uppskattningsvis 10 000 som drabbas av hjärtstopp i Sverige varje år när de befinner sig på annan plats än på ett sjukhus. Av dessa överlever endast ca 600 och det är en avgörande faktor att kunna minimera tiden från hjärtstopp till behandling. 

Anette Nord ska under sin forskningstid som finansieras av Hjärt-Lungfonden kliniskt utvärdera nya strategier för att öka överlevnad efter hjärtstopp genom att minska tiden från kollaps till behandling. En ny teknisk rutin kommer att implementeras som utarbetats och implementerats av SOS Alarm AB. 

Den går ut på automatiserad utlarmning av ambulans och har målet att minska tiden från hjärtstopp till behandling med hjärt-lungräddning, defibrillering med hjärtstartare och ambulanssjukvård. . Idag ges telefonassisterad hjärt-lungräddning efter i median 240 sekunder. Målet är att få ner tiden till 90 sekunder, i enlighet med HLR-rådets mål. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS