Marielle Forsberg som jobbar på Tasseborg ser till att det ser bra ut på hyllorna för smådjurstillbehör. Foto: Sonja Björklund

Jämtland - en svart fläck i smådjurshandeln

Jämtland (JT) Längtar du efter en hamster eller ett marsvin? Du kanske vill starta upp ett akvarium? Då är inte Jämtland det enklaste stället att bo på.

Publicerad Senast uppdaterad

Tidigare var det enkelt, du gick in i din djuraffär och köpte djuret/djuren och allt som behövdes till. Som kund hittar du fortfarande alla tillbehör på den lokala marknaden. I de butiker JT besökte var avdelningarna för smådjur och fisk relativt stora så efterfrågan finns. Problemet uppkommer när du som kund vill ha ett nytt djur. Om du inte hittar det på den privata marknaden får du nu köra till Sundsvall där närmaste djuraffär finns som säljer djur. Reglerna har idag blivit hårdare för att sälja djur i butik och ingen klagar nog på det, problemet har blivit att butikerna då väljer bort djuren. Åtminstone i Jämtland.

JT kontaktade Per, en av de ansvariga på en grossist till zoofackhandeln, för att höra om de märkt någon skillnad.

Tyvärr har vissa större kedjor valt att sluta med både smådjur och akvariefisk i sina butiker, men oftast väljer då kunderna att handla detta hos andra fristående butiker. På orter med färre butiker kan detta tyvärr få konsekvensen att ingen på orten längre har levande djur i butiken. Vi har förståelse för att det är ett merjobb att ha levande djur i en zoobutik, men det är ju det som gör butiken unik. De andra produkterna som foder, tugg och leksaker finns ju på i stort sett alla typer av butiker numera och en liten zoobutik har svårt att konkurrera med dagligvaruhandeln. Vi som grossist har snarare haft en kraftig ökning av allt levande under pandemin då allt fler valt att skaffa smådjur och akvariefiskar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS