Rödöbron invigdes 29 juni 1993. Foto: Torbjörn Aronsson

Rödöbron fyller 30 – ”Har betytt mycket”

RÖDÖN (JT) Den 29 juni 1993 invigdes bron som förenar Frösön med Rödön. Från början betalbro blev den snart avgiftsfri och har bidragit till att knyta ihop Storsjöbygden. Den har betytt mycket men skulle kunna betyda mer, enligt Håkan Larsson, centerpartist som bott på Rödön sedan 1988.

Publicerad Senast uppdaterad

Håkan Larsson som bland annat var centerpartistisk riksdagsledamot för länet 2002-2006 har även skrivit en bok om Nils Larsson i Tullus (1822-1896), bondeståndets siste talman.

Han konstaterar att redan Nils på sin tid arbetade för en bro över Rödösundet istället för den färja som då skötte trafiken. Men det blev inte förrän efter utvecklingen av turismen i Västjämtland under 1970-talet som planerna tog fastare form.

Nils G. Åsling och landshövding Sven Heurgren arbetade för att få bron till stånd, men det var först när riksdagen beslutade att broar kunde beläggas med avgift som det gick att få till stånd en bro. Med en sådan lösning kunde nämligen en rad privata företag gå in och finansiera bygget tillsammans med staten, skriver Håkan Larsson i en kortfattad historik.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS