Ung Reporter

Under de senaste åren har Evelina skaffat sig en plattform på sociala medier med närmare 65 tusen följare på Tiktok och 25,5 tusen följare på Instagram. Foto Jelena Nääs

Evelina från Glen är Sapmis sociala mediastjärna

ÖSTERSUND (JT) Evelina Solsten är Sapmis tiktok-stjärna från Glen. - ”Hatet blir en motivation till att fortsätta”

Publicerad

Evelina Solsten är 21 år gammal och kommer från Glen, Oviken. Hennes familj bedriver renskötsel i Tåssåsens sameby och kärleken till renarna och hemmet är stor. Under de senaste åren har Evelina skaffat sig en plattform på sociala medier med närmare 65 tusen följare på Tiktok och 25,5 tusen följare på Instagram. Jag ringde upp henne i Umeå, där hon just nu bor och pluggar, för att ställa några frågor.

Evelina Solsten är Sapmis tiktok-stjärna från Glen Foto: AnnKristin Solsten

Evelina började lägga ut saker för några år sedan, då hon kände att det fanns behov av samiska förebilder och att hon själv saknat saker hon kunde relatera till i flödet. Reaktionerna på det hon gör har sett väldigt olika ut, berättar Evelina. Sedan hennes första virala video har hon fått möta så väl rasism och okunskap som kärlek och positiva kommentarer. Trots att hatkommentarer självklart alltid är svåra att få säger Evelina att hon har ganska lätt att skaka av sig dem.

”Eftersom mycket av hatet grundar sig i okunskap tror jag att det kan försvinna”. Negativiteten blir alltså en extra sporre och ett bevis på att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Evelina menar att information är nyckeln och berättar att folk skrivit till henne att de slutat tro på en fördom eller osanning efter att de sett hennes video. Hon försöker också se till att hennes innehåll är lättförståeligt och förklarar grundligt, så att alla ska förstå.

Även om Evelina bryr sig mycket om alla delar av den samiska kulturen är renskötseln det som ligger henne extra varmt om hjärtat. Genom hennes sociala medier har hon försökt skapa en relation mellan allmänheten och renarna. Hon säger: ”Det är nog en nyckel för att folk ska förstå varför renskötselfrågorna är så viktiga”.

Samisk närvaro på social media är jätteviktig, tycker Evelina. ”Bara genom att lägga ut en bild på en ren eller på mig i kolt visar jag att vi samer finns här. På så sätt påverkar jag även de som inte är tillräckligt intresserade för att läsa en jättelång infotext.”

Slutligen är det något du vill säga till samiska och jämtländska ungdomar, som kanske också drömmer om att göra samma sak som du men inte riktigt vågar?

–Var trygg i det du lägger ut. Då blir allt så himla mycket lättare! Och, det är verkligen så himla kul att se, så jag tycker att det bara är att köra, säger Evelina.

Evelina bryr sig om alla delar av den samiska kulturen men renskötseln är det som ligger henne extra varmt om hjärtat Foto Wilma Lindholm
Powered by Labrador CMS