Den sticker inte ut, den arkitektritade 50-talsvillan av Folke Löfström, men det tränade ögat ser glimmerputs, koppar, kalksten och en sockel huggen i granit, en kulturhistorisk efterkrigstidsskatt.
Den sticker inte ut, den arkitektritade 50-talsvillan av Folke Löfström, men det tränade ögat ser glimmerputs, koppar, kalksten och en sockel huggen i granit, en kulturhistorisk efterkrigstidsskatt.

Den rivningshotade underläkarvillan i Backe kan ha oersättligt kulturhistoriskt värde

BACKE (JT) Framtiden för den rivningshotade underläkarvillan i Backe är oviss ännu några timmar, men risk- och konsekvensanalysen av försäljning av allmännyttan har inte förändrat kommunpartiernas ställning gällande försäljning. Dessutom framhärdar Fjällsjö Hembygdsförening att underläkarvillan kan ha ett historiskt värde.

Publicerad Senast uppdaterad

I Backe stod en gång ett av Sveriges inlands allra första lasarett, men i början av 1960-talet byggdes ett nytt modernt sjukhus. På gatan mitt emot stod redan personalbostäderna klara. Underläkarvillan, som var färdig 1957, och dess byggnadsdetaljer, som är i original, bidrar idag till bygdens historia och utveckling och är en del av vårt kulturarv, menar Fjällsjö Hembygdsförening. Redan i oktober 2020 skrev Stefan Abrahamsson, ordförande i Fjällsjö Hembygdsförening, och Lena Landin, ordförande i Ångermanlands Hembygdsförbund, en skrivelse till kommunstyrelsen i Strömsund där de menar att husets historiska värde måste utredas och rivningen återkallas.

– Arkitekten som ritade det var Folke Löfström, och många av hans byggnader är ju kulturmärkta, men dock inte denna av någon oförklarlig anledning, säger Stefan Abrahamsson.

Folke Löfström var en av Sveriges ledande arkitekter, verksam redan på 1930-talet, med skolor och sjukhus som specialitet. Bland hans verk finns Karlskoga läroverk, Svalnässkolan i Djursholm, Mörby lasarett, Danderyds sjukhus, Nacka, Västervik, Värnamo - och Backe - sjukhus.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS