Varför överger politikerna sina värderingar – för att få makten?

Är det så enkelt som att makt och egen vinning alltid segrar?

Den forne centerledaren Fälldin sa 1976 i valrörelsen: Ingen statsrådspost är så viktig att jag kan dagtinga med mitt samvete.

Försvarsminister Hultqvist sa i nov 2021 om NATO-frågan på Socialdemokraternas partikongress: Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla.

Statsminister Magdalena Andersson sa den 8 mars 2022: En svensk ansökan om Nato-medlemskap är inte aktuell. I det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa.

Statsminister Kristersson svarade i intervju inför val 2018 på frågan, finns det överhuvud taget på kartan att ni skulle kunna förhandla med Jimmie Åkesson?

Nej! ......jag menar det verkligen, jag skulle inte vilja bygga en viktig ekonomisk politik på en sådan samhällssyn.

Här har våra politiska ledare tagit ställning utifrån sina grundläggande värderingar.

I praktiken har alla gjort raka motsatsen.

Vad får en politiker att helt plötsligt överge sina värderingar.

Är det så enkelt som att makt och egen vinning alltid segrar och alla är beredda att dagtinga och förhandla så att vår frihet och demokrati försvinner?

För att inte ge finansvärlden ökade maktresurser måste vi i civilsamhället ge våra politiker större kraft att stå fast vid sina grundläggande värderingar. Vi måste öppet börja samtala om de krafter som driver oss längre in i ett nyliberalt och högerextremt tankegods. Det krävs engagemang varje dag för att inte riskera att vår demokrati går i graven.

Sören Monvall

Powered by Labrador CMS