Renägare Thomas Fjällberg, Njaarke Sameby t v med arbetskollegan Olof Rothoff släppte strax före jul ut renarna på området där Affloardal Energi vill bygga storskalig vindkraft. Då gladdes Samebyn åt att kommunen avslagit arrendeavtal med vindbolaget. Men en minoritet av de berörda markägarna ger sig inte och fortsätter driva idéen med storskalig vindkraft på platsen, trots kraftig opinion emot och många intressekonflikter.

Markägare känner inte till sitt eget brev till politikerna i Krokom

Markägare tar avstånd från det brev där de framställs som intresserade av att köpa kommunens mark för 65 miljoner och ge ersättning till samerna.

Publicerad

KROKOM (JT) I förra veckan blev Krokoms kommundirektör Jonas Törngren risk- och konsekvensanalys om den planerade vindkraftsindustrin i Nordbyn/Vallsta klar. Han sa ett tydligt nej till den. Ungefär samtidigt kom ett brev till politikerna i kommunen från markägarna, med helt andra tongångar.

I brevet skriver de undertecknade som företräder 23 fastigheter att de är talespersoner för 98 markägare med markområden i Nordbyn och Vallsta. Men flera av dessa markägare som Jämtlands Tidning pratat med har inte tagit del av brevet och tar avstånd från innehållet i det. I brevet föreslår markägarna bland annat att de ska köpa kommunens mark i Nordbyn för egen vindkraftsexploatering. ”Alternativet kan också vara att avyttra marken och låta privatpersoner köpa Nordbyn 1:27. Ett bedömt marknadsvärde för kommunens mark, efter beslut om byggstart, bör vara ca 65 miljoner.”

–Ja, jag har då aldrig erbjudit mig att köpa kommunens mark för 65 miljoner, säger en markägare med hänvisning till brevet. Hen blir bestört när brevet läses upp. Det visar sig att hen inte alls kände till brevet eller dess innehåll, någon information om detta har aldrig kommit markägarna till kännedom: –Så hur i hela friden kan brevet då tala för mig? undrar hen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS