Kraftig tömning av Storsjougden – väg riskerar spolas bort

LIDSJÖBERG (JT) 30 kubikmeter vatten per sekund. Det tappar just nu Vattenregleringsföreningen från sjön Storsjougden utanför Lidsjöberg.
– Det hotar fisket som är vårt levebröd, säger Christer Berg som driver fiskecamp vid sjön.

Publicerad
Vattnet spolar över skogsbilsvägen som riskerar att förstöras.
Vattnet spolar över skogsbilsvägen som riskerar att förstöras.

Han och Lena Melander är mäkta upprörda när de kontaktat JT och berättar att vattenståndet i den reglerade sjön Storsjougden sjunker hela tiden

–Hittills har vattennivån säkert sjunkit ett par meter. Vi kommer inte ut med båtarna, säger Lena Melander.

Ägarna till campen har konstaterat att en skogsbilväg som driftas av SCA, är redan översvämmad.

–Förra året sjönk vattenståndet med fyra meter och då hade vi också problem, säger Lena Melander, som konstaterar att nu hotas deras enda väg från byn av vattenmassorna.

Christer Berg pekar på att det finns en bro med tre trummor under en bro som vattnet ska rinna igenom.

–Just nu tömmer de 30 kubikmeter i sekunden. Fortsätter det kommer inte vägen och bron att hålla för trycket. Det finns risk för att vattnet spolar över vägen och då är vår kortaste väg ut från byn borta, säger Christer Berg.

Han och Lena Melander pekar på att spolas vägen bort, då får de åka en omväg på tio mil för att handla, antingen i Strömsund eller Gäddede,

Paret driver en fiskecamp och nu menar de, hotas fiskbeståndet i sjön eftersom den fisk som består av öring och röding inte kan gå upp och leka.

–Det är synd när vi har så fina fiskevatten, säger Lena Melander.

Anna Hedström Ringvall vid Vattenregleringsföretagen förklarar varför det just nu sker en omfattande tappning av vattnet från Storsjougden.

–Vi spiller vatten från sjön ned i en torrfåra där vattnet överleds från Bergvattnets kraftstation. Vi gör det eftersom vi behöver vatten nedströms till Tåsjön där vattenståndet är lågt, säger hon.

Hon bekräftar att just nu spills det 30 kubikmeter per sekund och att det finns en skogsbilväg som kan komma att spolas bort.

Hon uppger att tömningen av sjön Storsjougden kommer att pågå åtminstone ytterligare en vecka.

–Men det kan bli lite lägre tömning längre fram, säger hon.

Powered by Labrador CMS