'Regeringens beslut att inte ge elstöd är förödande', säger Kicki Svensson som driver Jämtlands Tunnbrödsbageri i Hammerdal.
"Regeringens beslut att inte ge elstöd är förödande", säger Kicki Svensson som driver Jämtlands Tunnbrödsbageri i Hammerdal.

Höga elpriser hotar Jämtlands Tunnbrödsbageri: "Förrödande att inte ge elstöd"

HAMMERDAL (JT) Det blir inget elstöd till företagen i norr. Det svidande beskedet levererade näringsminister Ebba Busch (KD) före jul.
– Det är förödande, säger Kicki Svensson, som driver Jämtlands Tunnbrödsbageri i Hammerdal.

Publicerad

Den 9 januari meddelade regeringen att även privatpersoner i Norrland skulle få elstöd. Men det gäller inte företagen i norr. Något som har mött kraftig kritig.

Situationen för många företag i länet är ansträngd. Kicki Svenssons företag omsatte elva miljoner kronor förra året med åtta anställda. Bageriet producerar mer än två miljoner tunnbrödkakor per år och det drar el.

'Passerar elkostnaderna en miljon kronor per år blir det jobbigt. Det har vi inte marginaler för', säger Kicki Svensson.
"Passerar elkostnaderna en miljon kronor per år blir det jobbigt. Det har vi inte marginaler för", säger Kicki Svensson.

– Vi konsumerar 400 000 KWh per år. I november och december går det mer el eftersom vi bakar mycket före jul. Kostnaden då brukar ligga kring 40 000 per månad. Men när decemberräkningen kom var den tre gånger så dyr, den var på cirka 120 000 kronor. Jag har ännu inte fått januarifakturan så jag vet inte hur det slutar.

Kicki Svensson uppger att bageriet har en elkostnad på drygt en halv miljon kronor varje år och nu har det tvingats vidta besparande åtgärder.

– Onsdagar startar vi inte den tunga tunnelugnen som drar mycket ström och det har förstås gjort att vi producerar mindre.

Jämtlands Tunnbröds bageri levererar bröd till ett stort antal butiker via distributören Polfärskt och till bland annat Mörsjö Deli i Östersund som gör tunnbrödchips.

– Lägg till elpriserna att transporterna blivit dyrare, liksom råvarorna. Vi har räknat upp priset mot kund en del men det går inte att kompensera fördyringarna fullt ut, säger Kicki Svensson

'Under december blev elräkningen tre gånger dyrare än normalt', säger bageriägaren Kicki Svensson.
"Under december blev elräkningen tre gånger dyrare än normalt", säger bageriägaren Kicki Svensson.

Hon säger att hittills har bageriet klarat fördyringarna med nöd och näppe. Företaget har avtal med EON för nätavgifterna och med Fortum för själva elen.

– Jag har ett rörligt avtal där jag har ett företag som hjälper mig att ge bästa möjliga pris. Men fortsätter prisökningarna så att vi hamnar över en miljon kronor i elkostnad per år blir det fruktansvärt. En sådan prisökning har vi inte marginaler för, säger bageriägaren.

Powered by Labrador CMS