Replik till Moderaterna

Sanningen är väl att ingen tidigare regering har misslyckats så kapitalt på så många områden på så kort tid som Ulf Kristerssons ministär.

Tydligast är regeringens handlingsförlamning för att stötta hårt pressade hushåll. Elprisstödet kom inte – som utlovats – på plats första november. Det betalades inte heller ut före jul. Och i norra och mellersta Sverige väntar vi fortfarande på pengar...

Det är fortfarande oklart när stödet till företag kommer på plats. Stödet har inget tak vilket gör att en elkonsument fått mer än 700 000 kronor i elstöd, samtidigt som alltså ingen i Jämtlands län fått ett öre.

Samtidigt fortsätter inflationen gröpa hål i hushållens plånböcker. Matpriserna skenar. Inte sedan 1950-talet har vi sett liknande prishöjningar på baslivsmedel.

Vi socialdemokrater är tydliga med att hushållen behöver stöd. Vi har därför föreslagit en extra barnbidragshöjning. Vi har också lagt förslag om en elräkningsakut där man skulle kunna dela upp sin elprisbetalning.

Dessa förslag har den högerkonservativa riksdagsmajoriteten sagt nej till. Efter att vi uppmärksammat frågan har finansministern åtminstone kallat upp de stora livsmedelskedjorna till samtal, även om vi hittills inte sett något resultat av det.

En nytillträdd regering har aldrig så fort tappat i förtroende som den nuvarande. Det är inte konstigt med tanke på de många löftesbrotten och det valhänta agerandet. Svenska folket förtjänar en regering som ser den berättigade oron för skenande matpriser, stigande räntor och en försämrad ekonomi.

Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamöter (S)

Powered by Labrador CMS