Hit ska museet flyttas.
Hit ska museet flyttas.

Hembygdsförening i Ragunda söker pengar för att flytta museum

BISPGÅRDEN (JT) Fors hembygdsförening har ansökt om bidrag för att flytta skogsskolemuseet utanför Bispgården.

Publicerad

Som Jämtlands Tidning kunde berätta tidigare i höst är en storsatsning i antågande på ett bortglömt museum i Fors, strax öster om Bispgården.

Museet drivs av Fors hembygdsförening och består av föremål som skänktes av Skogsmännens kamratförbund.

Mellan 1898 och 2003 bedrevs nämligen skogsutbildning i lokalerna.

På gården finns idag också Älggårdsbergets hotell- och konferensanläggning, som drivs av Therese Eriksson och Rickard Persson.

Museet består av föremål som skänktes av Skogsmännens kamratförbund.
Museet består av föremål som skänktes av Skogsmännens kamratförbund.

Nyligen förvärvade paret det hus där museet i dag finns. Museet kommer nu att flyttas ner till mer lämpliga lokaler som ägs av Therese Eriksson och Rickard Persson.

Geopark Indalsälven kommer också att införlivas i den nya verksamheten.

Nu har Fors hembygdsförening ansökt om knappt 51 000 kronor i bygdemedel till flytten – som totalt beräknas kosta 112 000 kronor.

I det ingår bland annat inköp av ritningsskåp, spotlights och glasmontrar. Det ska också monteras upp informationsskyltar.

Även Jamtli är med på ett hörn och ska ge råd kring hur museet ska utformas.

Flytten av alla föremål är planerad till våren 2023 och sommaren 2023 är det dags för invigning.

Allt arbete sker ideellt.

“Museet ska arrangeras så att det kan besökas med eller utan guide. Då krävs att fåglar och föremål visas på ett säkert sätt i montrar. Både glasmontrar och glas framför bokhyllor kommer att användas. De stora fotomontagen från avslutningarna är populära att titta på men tar stor plats. De kan visas digitalt och vara tillgängliga genom att förvaras i ritningsskåp. Modeller och montrar behöver belysas av spotlights från taket. I anslutning till museet kommer Geopark Indalsälven att visa exempel på geologi från forsområdet”, står bland annat att läsa i ansökan.

På ett område utanför den nuvarande museibyggnaden (tidigare skolfastigheten) finns också ett så kallat arboretum (trädartssamling) med runt 120 olika trädarter.

Powered by Labrador CMS