Martin Johansson bakom sin dockteater där han berättar om Primus Mortimer Pettersson.

Enmanshow om Primus Mortimer drog besökare i Böle-Hoo

BÖLE-HOO(JT) Det kom ett trettiotal besökare till Böle-Hoo bygdegård för att se föreställningen om PMP, eller Primus Mortimer Petterssons liv från början 1895 till slutet 1975.

Publicerad

En produktion av och med Peter Johansson som verkligen hade grävt djupt om Primus liv. Peter har skapat en slags scenisk mosaik av hans liv och gärningar, till ett slags dockteater för vuxna.

Han har kallats en av Sveriges främsta naivister, konstnären Primus Mortimer Pettersson som föddes i Östersund 1895. Redan som 14-åring rymde han hemifrån och gick till sjöss för att resa över världens alla hav.

Han drabbades tidigt av psykisk ohälsa och vid 28 års ålder togs han in på Stockton State Hospital utanför San Francisco, och ett år senare sändes han hem till Sverige och Östersund. Vid 34 års ålder omyndigförklarades Primus och han levde resten av sitt liv på Frösö sjukhus fram till sin död 1975.

Ett stort antal målningar makulerades även av konstkännare vilket lett till spekulationer om att syftet var att höja värdet på de kvarvarande verken. Många målningar räddades dock till eftervärlden, men det är svårt att uppskatta hur många äkta Primus-tavlor som finns i omlopp.

Kvarlåtenskapen av hans verk har genom hans släktingar donerats till Regio Jämtland/Härjedalen där ett urval kan ses i Primusrummet i Regionens hus.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS