Ung Reporter

TV: Levande kulturarv firades på Jamtli

ÖSTERSUND (JT) Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days. På söndagen firades den på Jamtli, med fokus på djur och växter.

Publicerad

Kulturarvsdagen hålls vare år den andra söndagen i september och på Jamtli har den firats i över 15 år. Temat i år var “Levande Kulturarv” och dagen firades med att visa upp djuren och djurskötseln för barn. Samt att låta barnen göra konst med ull.

Fokus på Jamtli låg på att låta besökare lära sig om de varor man använt i Jämtland för att skapa konst men också för att leva. Jamtli jobbar en hel del med bevarande av traditionella växter. Vilka man vid två tillfällen visade upp under speciellt vandringar.

– Vi har också en del rollspel där vi sätter in det i sitt sammanhang, hur man har levt och hur vi påverkats av djur och växter, säger Torgärd Notelid som är antikvarie och avdelningschef på Jamtli.

Att baka tunnbröd är en gammal jämtländsk tradition och något som Jamtli ville lyfta under temat levande kultur.

Syftet med temat levande kulturarv var att lyfta fram de kunskaper som förts vidare från generation till generation. Och som fortfarande lever kvar idag. Tidigare teman har varit “kulturarv och lärande” och “kulturarv för alla” med fokus på inklusivitet.

– På Jamtli har vi valt att visa hur vi jobbar med biologisk mångfald, där vi gör ett ganska stort jobb och det kanske folk inte är helt införstådd med som bara besöker oss en varm sommardag, säger Torgärd Notelid.

Det nationella arbetet kring kulturarvsdagen görs av riksantikvarieämbetet. De sprider information och är med på att bestämma det årliga temat. Runt om i Sverige arrangeras kulturarvsdagen på olika sätt. Seminarier sker på flera platser och i bland annat Västerbotten visar man upp utgrävningar.

Får rakas på Jamtli, delar av ullen användes av barn till olika konstprojekt på nationalmuseum.

European Heritage Days arrangerades för första gången 1985 som ett initiativ från Europarådet. 1999 klev även EU in för att få initiativet att växa ännu större. På EHS hemsida skriver man att evenemangen runt om i Europa lockar omkring tjugo miljoner besökare.

Jamtlis aktivitet under kulturarvsdagen riktar sig mest mot yngre barn. Intresset från tonåringar och unga vuxna är inte särskilt stort. Vissa saker, som att baka tunnbröd, kommer finnas kvar länge hos även de som är unga nu. Som en mysig jultradition. Men frågan är hur länge till tovning kommer vara något som de flesta vet hur det går till.

Powered by Labrador CMS