Anna Olofsson Frestadius är VD på Torsta AB.
Foto: Robert Henriksson / Torsta
Torsta vill testa att odla svamp – kan revolutionera gamla lador
ÅS (JT) Torsta vill satsa på svampodling. Det berättar Torsta AB:s VD Anna Olofsson Frestadius.
– Ja, vi har sökt medel för testbäddsutveckling, säger hon.
Det handlar om de två olika svampsorterna ostronskivling och shiitake. Båda är fina matsvampar. Ostronskivlingens smak är mild, konsistensen fin och den håller formen bättre vid tillagning än vad champinjonen gör.
I naturen växer ostronskivlingarna på stammar. Shiitake eller ekmussling är mörka svampar med stark smak som används flitigt i det japanska köket. Den är den näst mest odlade svampen i världen.
Svamp ses som en del i den hållbara matproduktionen och konsumtionen av odlad matsvamp har stigit kraftigt under 2000-talet.