Ung Reporter

Ny ung del av Riksteatern i länet

LÄNET (JT) Riksteatern Jämtland Härjedalen UNGA är en nyskapad organisation vars mål är att engagera länets ungdomar i kultur. Helle Björnsdotter, 18 år, är en del av gruppen och berättar att de vill ta teater till mindre orter.

Publicerad
Helle Björnsdotter, 18 år, är en del av gruppen och berättar att de vill ta teater till mindre orter.

Idén om att skapa en förening i Jämtland kom till när hon och några andra ungdomar i samband med Pride var på riksteaterns ungdomsförbunds utbildning LänkArr i Pajala förra året, där de lärde sig om hur man arrangerar föreställningar.

– Efter en kongress i Åre sa vi; Nu gör vi det bara!

Helle berättar att det finns ett stort åldersspann inom gruppen, där den yngsta medlemmen är 12 år och de äldsta runt 25.

– Egentligen är det väl tänkt att vi ska ha någon slags åldersgräns på ungefär 16 år, men i början var det lite medlemskris, skrattar hon och säger att om det är någon som är intresserad av att gå med så är det lättast om man tar kontakt med dem på Facebook eller Instagram.

Eftersom de är så pass nybildade har de inte hunnit genomföra några evenemang än, men de är i full gång att planera inför sommaren. I Juni ska de hålla i Camp Dvärsätt, ett läger dit ungdomar mellan 16 och 26 år kan anmäla sig till och med 30:e april. Där kommer det att anordnas aktiviteter och kurser som lär ut hur man sätter upp ett kulturarrangemang.

– Med att hålla lägret i just Dvärsätt visar vi också att allt inte måste vara så Östersundscentrerat som det ofta är här i Jämtland.

Deras andra stora sommarprojekt är en mångfaldsfestival i augusti, som de dock inte är helt säkra på var den ska ta plats än, vars syfte är att exponera ungdomar för andra kulturer.

– Vi kommer att lyfta allt ifrån samernas till olika asiatiska länders traditioner.

Enligt Helle är det mycket viktigt att få ungdomar intresserade av kulturlivet.

– Det är vi som kommer bli framtiden, säger hon och menar att det är viktigt att nya generationer får sätta sitt avtryck i konsten som ju kommer att fortleva sekel in i framtiden.

Hon tycker också att det är viktigt att unga får se något annat än de kvinno- och manskroppsideal som visas upp på sociala medier och att minska känslan om att man måste se ut som alla influencers på våra smartphones och surfplattor gör.

– På en teater finns inga filter och man kan framhäva många olika etniciteter och kroppsformer, säger hon och tillägger, kultur skapar en gemenskap som är mycket viktig för att vårt samhälle ska vara så inkluderande och välfungerande som möjligt.

Powered by Labrador CMS