Ung Reporter

Eleverna har tillgång till bra datorer för att kunna redigera och designa sina projekt.

Mediautbildning på "Wargen" läggs ner

ÖSTERSUND(JT) Inriktningen media på estetiska programmet på Wargentinskolan i Östersund kommer inte att bli av i år. Detta har beslutats därför att inriktningen bara fick in fyra sökande, varav endast två var behöriga.

Publicerad

Media har dalat länge i antal sökande men detta är första året på länge det inte gått ha en klass.

– Man fotar, filmar, designar och får lära sig grunderna inom en hel del, säger Josefin Jonsson, elev.

– Ofta har vi väldigt fria tyglar, säger Vincent Andersson.

Staffan Eriksson är lärare på estetiska programmet.

Media är en inriktning på estetiska programmet där elever får lära sig bl.a foto, video, redigering och digitalt skapande. Samtidigt som de läser vanliga kurser som samhällskunskap och matte.

Medieinriktningen på estetiska programmet skiljer sig från mediainriktningen på samhällsvetenskapliga programmet i det att det är en mer praktisk linje, där elever får arbeta mer kreativt än granskande.

– Jag tycker mer om att skapa än att skriva, därför valde jag estet media, säger Josefin Jonsson.

Media brukade vara ett eget yrkesförberedande program men är sedan 2011 en inriktning på estetiska programmet, alltså högskoleförberedande.

– Ett bra år har vi sexton sökande men det har varit färre något år och trenden har varit nedåtgående på hela estetiska programmet, säger rektor Anne Karlstedt.

"Vi har väldigt fria tyglar", säger Vincent Andersson.

Vart söker sig blivande elever i stället?

– Ekonomi är ett program som brukar ha mycket och vad jag förstår det som ökat mest de senaste åren, säger Staffan Eriksson.

Även 2020 hade estet media ett för litet antal sökande, men då var siffran ändå så pass stor att programmet gick att kombinera med humanistiska programmet. Årets söksiffra är den minsta på väldigt länge.

Josefin Jonsson går tredje året på estet media på Wargentinskolan i Östersund.

Vart hoppas du att utbildningen ska ta dig?

– Jag vill jobba med något kreativt som musik, design eller film, säger Josefin Jonsson.

Vad har estet media för slags rykte?

– I ettan när jag sa att jag skulle söka media sa folk varför ska du söka det, folk är konstiga där, säger vissa, men så är det ju verkligen inte.

– Vissa tycker att vi är lite annorlunda för att vi kan ha “konstiga” hårfärger, men det är mest det, jag tycker inte att vi har ett dåligt rykte, säger Vincent Andersson.

Powered by Labrador CMS