Ung Reporter

Det var många nya danssteg att lära sig.

Många barn gjorde audition på Jamtli för Emil i Lönneberga

ÖSTERSUND (JT) Audition för eftertraktade roller i musikal lockade många barn.

Publicerad

Sandelius kultur och nöje ordnar för femte året en dramatisering av Astrid Lindgrens sagor i samarbete med Jamtli. På grund av Corona-pandemin har de varit tvungna att ta en paus, men i sommar kommer Emil i Lönneberga-musikalen att spelas på Jamtlis utescen och i lördags var det audition för de eftertraktade rollerna Emil och Ida.

Totalt sökte runt 50 barn och vid tre tillfällen under lördagen fick runt 30 av de chansen att visa sina talanger i sång, dans och skådespel i Nationalmuseums konferensrum.

Alfred Martini gör en improvisationsövning.

Stämningen är nervös men förväntansfull när barnen först samlas i en ring, men det är inte för intet de söker till något som innebär att de ska få stå på scen inför hundratals människor, och isen bryts snart när de får presentera och visa upp sig själva.

De börjar med att leka lekar som får dem att känna in varandra och får sedan testa att sjunga ‘Du käre lille snickerbo’ tillsammans. Efter några repetitioner övergår de till att testa koreografin till låten, vilket resulterar i många skratt eftersom rörelserna är helt nya för samtliga.

"Det är mysigt i Emil att allt är så gammaldags", tycker Molly Svelander.

Efter gruppövningarna är det dags för privata samtal med vart och ett av dem. De får presentera sig själva och vad de tycker och tänker om berättelsen och karaktärerna samt varför de valt att söka till rollen, för att sedan demonstrera sina sång- och teaterkunskaper.

Utanför har barnen börjat knyta vänskapsband med varandra och diskuterar ivrigt vad som hänt hittills under dagen. Trots att de egentligen är rivaler verkar det inte finnas någon fientlighet mellan dem; men ingen håller hemligt att de önskar att just de ska få rollen. På frågan om vad det är som gör att de vill vara med i musikalen blir svaren väldigt olika:

Melissa Karlsson säger att det var hennes mamma som tyckte att hon borde ansöka, men lägger till att hon själv tyckte om idén eftersom hon gillar att sjunga och dansa.

Barnen leker "knuten".

Molly Svelander tycker att auditionen var väldigt rolig och att det bästa var att få sjunga och att få berätta om sig själv.

Emil Nordèn Jönsson älskar att spela teater och säger att det har varit en stor del av hans liv;

– Jag tror det gick bra, de såg väldigt nöjda ut, konstaterar han.

– Det kändes lite nervöst i början, men jag tror det gick ganska bra, säger Marion Mellberg.

Melissa Karlsson: "Jag och Ida är ganska lika – vi gillar båda att göra nya saker".

För henne är det dock inte Jamtlis scen som är det slutgiltiga målet;

– Jag har alltid velat vara en tv-stjärna! Ler hon.

Alice Isberg, som dagen till ära har flätat sitt hår och klätt sig i en röd klänning för att efterlikna Lilla Ida, tycker att roligaste var grupplekarna och att få sjunga.

– Det kändes bra! Säger hon nöjt.

Alfred Martini säger att han söker rollen som Emil eftersom hans pappa inte vågade när han var liten.

– Jag vill visa att jag vågar göra det i stället.

Powered by Labrador CMS