"Hela tiden fick jag kämpa med att hålla tillbaka tårarna och det var härligt att min kusin Theres Arvidsson var med och tände ljusen i kronan", säger Moa Haugskott.

Jämtlands Lucia kröntes i Frösö kyrka

LÄNET (JT) Jämtlands Lucia, Moa Haugskott, kröntes under söndagens högmässa i Frösö kyrka. Det var gott om besökare på plats, men trots högtidsstunden var det inte riktigt fullsatt.

Publicerad Senast uppdaterad

Den nyligen installerade kyrkoherden Karolinn Strandberg hälsade välkommen och berättade bland annat om Frösö kyrkas relikskrin som, passande nog i sammanhanget, innehåller en skelettdel som lär ska komma från helgonet från Syrakusas. De sju unga kvinnorna skred så in i kyrkan under det att de framförde Luciasången. 

Kyrkoherde Karolinn krönte Jämtlands Lucia 2023, Moa Haugskott och placerade luciakronan på hennes huvud, assisterad av 2022-års lucia Theres Arvidsson. Intressant att notera att de båda luciorna är kusiner. 

"Det var roligt och fint att få göra det, rent av stort. Jag har aldrig fått göra det tidigare", berättar Moa som gav nattvarden till förra årets lucia Theres Arvidsson.

Med den äran framförde luciaseptetten den norska julsången ”En stjärna skiner i natt” och ett antal andra klassiska jul och luciasånger. 

Flera ur luciaföljet engagerades i gudstjänsten med bibelläsning och utdelandet av nattvarden.

– Jag har haft kröningen tidigare och kände nu att jag ville inkludera luciaföljet. Det blir mera levande på så sätt, menar Karolinn. 

Var det något annat du tänkte på ur ditt perspektiv som präst? 

– Det var en härligt sjungande församling som var med och hakade på i psalmsången, säger Karolinn och ler varmt. 

Jämtlands Lucia 2023 med tärnor. Från vänster: Felicia Festin, Rebecka Lindgren, Matilda Söderback, Moa Haugskott, Moa Blomgren, Ida Nyberg och Ebba Hemlin.

Den nykrönta lucian Moa fick assistera under nattvarden. Hur var det? 

– Det var roligt och fint att få göra det, rent av stort. Jag har aldrig fått göra det tidigare, berättar Moa och fortsätter. Hela tiden fick jag kämpa med att hålla tillbaka tårarna och det var härligt att min kusin Theres var med och tände ljusen i kronan. 

Hur är din känsla för att vara Jämtlands Lucia? 

– Innan kyrkan när jag fixade håret gick tankarna kors och tvärs. Det är fortfarande lite svårt att ta in att jag krönts till Jämtlands Lucia, det är stort och härligt, säger en ödmjuk Moa Haugskott. 

Under drygt tio år har kröningarna av Jämtlands Lucia ägt rum i Frösö kyrka och lär så fortsätta. Powered by Labrador CMS