Ung Reporter

En spännande duell avgjorde tävlingsresultatet för Adrian och Zandra.

Hara Open – bågskyttetävling för alla

HARA (JT) I söndags gick startskottet för Hara Opens nionde tävling och 21 glada skyttar samlades tidigt på morgonen nere vid Hara Brygga för att vara med. Regn var utlovat, men under tävlingen sken solen och gav deltagarna en vacker utsikt över sjö och fjäll. I år drog tävlingen in 9300 kronor till Barndiabetesfonden.

Publicerad
I år var det Christer, Therese och Isabell med lilla Frey som förgyllde tävlingen genom att komma uppklädda som vikingar.

Bågskyttetävlingen Hara Open startade i liten skala på Marcus Lundbergs hemgård i byn Hara. Nu har tävlingen utökats med flera spännande mål och lockar tävlande från olika håll i Sverige.

Det var för åtta år sedan som Marcus tillsammans med sin dotter Ida och kompisen Evelina Cajselius ordnade en privat bågskyttetävling hemma i Marcus barndomsby.

– Mest på skoj, säger Marcus, men det blev startskottet för den nu årligen återkommande tävlingen Hara Open.

Det svåraste målet i år tycker Miken var målet “Omvänt hagel”.

Ida berättar hur intresset för tävlingen snabbt växte.

– Det var så kul att vi senare samma år arrangerade en tävling till och bjöd in hemmaklubben, JBK. Efter det kröp det fram att Östersunds Bågskytteklubb också hade velat bli inbjudna och efter det har det bara rullat på. JBK är nu huvudsponsorer till tävlingen.

Ida säger att det primära syftet med tävlingen alltid har varit att ha roligt.

– Vårt mål är att fokusera på att ha kul, snarare än själva tävlingsmomentet. Man ska inte behöva känna någon press som tävlande.

Roger tyckte att 3D-björnen ute på piren var ett av de svåraste målen att träffa.

Ida avslöjar att två av de som var med och tävlade i helgen aldrig hade skjutit pilbåge innan.

– Hara Open kräver ingen tävlingslicens, så alla som vill kan vara med.

Enligt Marcus blandar de alla tävlingsdiscipliner och har flera typer av special mål.

– Det är en ej sanktionerad tävling och alla pilbågar och pilar tillåtna.

Hara Opens arrangörer och funktionärer samlade vid Hara Brygga.

Årets bana var cirka 3,5 kilometer lång och bjöd på 22 spännande mål att skuta på. Att stöta på björnar och hjortar i skogen är ju ingen omöjlighet, men som tävlande i Hara Open får man även vara beredd på att en dront eller en läskig zombie dyker upp längs banan.

– I år har vi haft några beprövade mål, några nya och en ny liten sväng att gå, säger Marcus.

Hara Open är uppdelad i fem olika klasser: klass 1 junior utan sikte, klass 2 junior med sikte, klass 3 senior utan sikte, klass 4 senior med sikte och klass 5 vikingaklass. Den sistnämnda har vikingakläder som krav.

Det primära målet med tävlingen är att alla ska ha roligt. Marcus Lundberg med den glade segraren Roger .

I år var det Christer, Therese och Isabell med lilla Frey som förgyllde tävlingen genom att komma uppklädda som vikingar.

En av de tävlande i seniorklassen utan sikte var Miken från Mörsil. Han berättar att han har varit med i Hara Open tre gånger tidigare. Den första gången var 2017.

– Det är skitkul och lagom seriöst.

"Nästa år slår vi på stort, för då har vi 10-gångs jubileum", säger Ida Lundberg.

Miken säger att man brukar hamna i olika gäng och lär känna nya människor.

– Det är fantastiskt att knata omkring och surra en hel dag och det är väldigt fina omgivningar.

Enligt honom är skjutmålen både roliga och lite luriga. Han säger att man ofta hittar dem på skumma ställen.

– Något år minns jag att vi fick skjuta på rörliga mål, och ett år fick man sitta i en gungstol, som gungade, och skjuta på en darttavla. Det var svårt.

I juniorklassen kom Amanda på första plats och Nova och Frans blev tvåa respektive trea.

Det svåraste målet i år tycker Miken var målet “Omvänt hagel”. Det bestod av en mängd 3D-djur i olika storlekar som man skulle försöka träffa på 120 meters avstånd.

På frågan om vad som var det roligaste målet, svarar Miken att han gillar jakttornmålen.

– Jag tycker att det är kul att skjuta från hög höjd.

Miken säger att det trots allt gick över förväntan för honom på årets tävling.

– Jag sköt inte bort några grejer direkt och träffade nästan alla mål, trots att jag inte skjutit på två år.

Marcus Lundberg och kompisen Evelina Cajselius åker runt och kollar av hur det går för de tävlande.

Den som kom etta i seniorklassen utan sikte var Roger från Järpen. Han tyckte att målen i de mörka ladorna var svårast, och björnen på piren.

– Där sköt jag en pil i vattnet och var tvungen att bada, skrattar han.

En spännande duell avgjorde tävlingsresultatet för Adrian och Zandra, som tävlade i seniorklassen med sikte. De hade samma poäng när de kom i mål, men Adrian var den som till slut lyckades ta hem förstapriset.

I juniorklassen utan sikte tävlade Amanda, Nova och Frans. Amanda och Nova berättar att de bor i byn och att det bland annat var på deras mark, som banan gick. De har båda två varit med i tävlingen tidigare år. För Frans, som bor i Östersund, var det första gången i Hara Open, men han säger att han varit med i andra bågskyttetävlingar. I juniorklassen kom Amanda på första plats och Nova och Frans blev tvåa respektive trea.

Miken gillar jakttornmålen då man får skjuta från hög höjd.

I Vikingaklassen vann Therese.

Att alla pengar som tävlingen drar in skänks vidare till välgörenhet, är en självklarhet för arrangörerna. Det är dock ingen slump att det är till just Barndiabetesfonden som pengarna går. Samma sommar som Hara Open startade drabbades nämligen Ida diabetes. Sedan dess går alla intäkter oavkortat till ovan nämnd fond.

I söndags bjöd väderprognosen på regn och anmälda deltagare till tävlingen var färre än vanligt. Trots detta tittade solen fram och bidrog till att glada tävlande, tillsammans med arrangörer, funktionärer och sponsorer, lyckades dra in 9300 kronor till Barndiabetesfonden.

Om framtiden säger Ida:

– Nästa år slår vi på stort, för då har vi ju 10-gångs jubileum.Powered by Labrador CMS