Öppet brev till Bergs kommuns kommunalråd Therese Kärngard, fackförbundet Kommunal sektion Berg, samt lokaltidningarna
Vi har under denna pandemi, i två års tid slitit och ställt upp, jobbat väldigt mycket extra för att vår verksamhet ska fungera. Nu blir vi tackade genom att bli fråntagen det enda vi har kunnat råda över - vårat eget schema!
Nu ska vi tvingas till att jobba dubbla turer och varannan helg, något som det varit diskussion om i många år att man inom vården ska komma ifrån. Ett stort steg bakåt för Bergs kommun!
Vi har använt oss av schemasystemet TimeCare sedan 2012, det innebär att var och en av arbetstagarna lägger sitt eget önskeschema i en period av sex veckor åt gången. Schemat går sedan in i "diff" där ser vi vart vi ligger över grafen, och vart det fattas turer.
Alla hjälps då åt att flytta sig tills schemat är bemannat alla turer dygnet runt. Vi har med detta schema kunnat jobba de helger som har passat oss och våra familjer, samt välja vilka två helger av sex möjliga vi vill jobba.
Rätten till heltid inom vården - vem vill egentligen jobba heltid inom vården? INGEN! Man gör det av en enkel anledning, för att vår lön är så dålig så vi är tvungna för att kunna ge våra barn mat på bordet. Vilket troligtvis inte hade varit ett problem om det hade varit ett mansdominerat yrke.
Att jobba inom vården är enbart en kvinnofälla! Ge oss chansen att jobba 80% och få lön för heltid så kommer Ni få en piggare och gladare personalgrupp med betydligt färre sjukskrivningar.
Nu har vi även fått höra att våra administratörer endast ska jobba på veckodagarna, för att kunna stötta och underlätta för enhetscheferna. Det betyder att vi som vårdpersonal ska stå en lördag eller söndag morgon kl. 07:00 och beordra in våra lediga kollegor om någon som skulle jobbat är sjuk.
Samtidigt kan vi ha 4-5 rörelselarm som vi behöver svara på. Hur ska vi prioritera där? Summan kommer bli mer ensamarbete, vilket innebär en mycket ökad risk för dem vi är här för - våra vårdtagare!
Hur ska Bergs kommun kunna bli en attraktiv arbetsgivare när personalen blir behandlade såhär? Hur ska vi som arbetstagare kunna rekommendera andra att jobba åt Bergs kommun? Hur ska vi kunna få upp statusen för vårdyrket?
Vi har ett fackförbund som ska finnas till för att föra vår talan, och nu är avtalet mellan Bergs kommun och Kommunal uppsagt, av vem är fortfarande oklart då de skyller på varandra. Det är vi personal som jobbar dygnets alla timmar, jul som midsommar, är det inte det minsta begärt att vi blir tillfrågade om vad vi tycker? Alla beslut tas ovanför våra huvuden, och vi ska bara finna oss i det.
Vi på Östgärde servicehus i Rätan är nu inne på vår SJÄTTE enhetschef sedan pandemins start för två år sedan. Vi har under lång tid, från och till, inte haft någon närvarande chef att vända oss till med frågor och funderingar. Enhetscheferna har nätt och jämnt hunnit lära sig våra namn innan det är dags för någon ny att sätta sig vid skrivbordet.
I skrivande stund är det fortfarande oklart vem tjänsten ska tillfalla. Vi vill däremot poängtera att vi inte på något vis vill dra något mörker över de enhetschefer vi haft under den här tiden, de har nog gjort så gott de har kunnat efter de förutsättningar de haft.
Men det har spridit en otrygghet bland personalen, samtidigt som vi på något vis lärt oss, att klara oss lite själva. (Man är nog över lag ganska van vid det när man bor i de södra delarna av Bergs kommun).
Vi på Östgärde undrar, och kräver att få veta när vi ska få känna oss lugna och trygga på vår arbetsplats. Är det vettigt att personal ska ligga vaken om nätterna och fundera på hur allt ska bli?
Om vi ska tvingas till att jobba heltid, kanske då på flera olika arbetsplatser i kommunen, hur ensamstående föräldrar (framförallt mammor) ska kunna få ihop vardagen när man inte längre kan påverka sina kvälls- och helgpass.
Politiker! Ni MÅSTE få upp ögonen för vården! En dag kommer Ni också bli gamla, kanske måste Ni få hjälp av hemtjänsten, kanske rent av flytta in på ett särskilt boende. Skulle inte Ni då vilja bli omhändertagen av personal som är glada och stolta över sitt jobb?
Personal som känner sig trygg på sitt jobb? När Ni sitter hemma och tittar på Kalle Anka tillsammans med Era barn på julafton, då finns det alltid någon av oss som jobbar, som inte kan vara med våra barn och barnbarn, och som tar hand om dem som inte har någon annan att fira med.
Vi orkar snart inte mer!
Personalen inne på Brunkulla/Lyckebo, Östgärde servicehus i Rätan