LEDARE

Lotta ut posten som styrelseordförande i Östersundshem

Om tanken är att det inte spelar någon roll vem som sitter som ordförande kanske man ska lotta ut posten bland Östersundshems hyresgäster?

Östersundshem är ett av länets största fastighetsbolag. Det är definitivt länets största kommunala fastighetsbolag.

Bolaget äger och administrerar 3600 bostäder och 140 lokaler.

Efter fiaskot med Tord Andnor som styrelseordförande och hela den politisk tillsatta styrelse vars okunskap och ointresse gav dåvarande VD fria händer att driva bolaget på ett sätt som i åratal framöver kommer att belasta hyresgästerna, tillsatte man en styrelseordförande från näringslivet, Mattias Lööv som fick reda ut och rätta upp.

Nu tycker man tydligen från socialdemokratiskt håll att det inte längre spelar någon roll vem som är styrelseordförande.

Då verkar man blåsa faran över och lobbar fram nästa avdankade politruk som ska få lyfta arvode med minimal insats.

Robert Uitto kommer att få 25550 kr i månaden för uppdraget, dvs 306000 kr per år!

Motiveringen från den socialdemokratiska valberedningen är,

¨ Robert Uitto nomineras som ordförande med lång erfarenhet av kommun och regionpolitik inom vitt skilda områden och däribland bostadspolitik under många år, är Uitto medveten om bostadens betydelse för oss människor¨.

Nu är väl Uittos insatser inom regionpolitiken knappast något att skryta över. Vilket jag grundligt redogjorde för i min förra ledare.

Tittar vi på Uittos erfarenhet från att driva företag består det i att ha drivit ett homeopatapotek i konkurs.

Det är naturligtvis märkligt när det största partiet i kommunen verkar vara kunskaps och erfarenhetsimmuna!

Man drar inga slutsatser av vad som hänt tidigare!

Östersundshem är långt ifrån något självkörande bolag. Det är ett bolag med stora utmaningar. Inte minst med att hantera ett bostadsbestånd i stort behov av renovering och en gigantisk underhållsskuld.

Jag är ganska övertygad om att för 306 000 kr per år i arvode kan man få en kunnig styrelseordförande från näringslivet som aktivt jobbar med bolagets frågor.

I år är det aviserat sju styrelsemöten vilket innebär ett arvode på nästan 44 000 per möte.

Om tanken är att det inte spelar någon roll vem som sitter som ordförande kanske man ska lotta ut posten bland Östersundshems hyresgäster?

Jag tror nog att de som inom några år får en hyreshöjning på 52 procent efter renovering kan tycka att 306 000 kr är helt ok!

Som opolitisk ledarskribent tycker jag det är ett oskick att politiker med ofta minst sagt begränsad kunskap och erfarenhet ska sättas som styrelseordförande i kommunala bolag.

Med facit i handen kan man konstatera att det sällan är ett vinnande koncept.

I privata företag är det ägarna som får ta smällen när det inte funkar.

I kommunala bolag är det skattebetalarna som i slutänden sitter med Svarte Petter!

Powered by Labrador CMS