Stora delar av träden kan tas bort för att ge plats åt busshållplatser, med undantag för denna som är belägen cirka 50 meter söder om Gustav III Torg (Busstorget). Arkivbild

Stora delar av allén kan tas bort – Länsstyrelsen beviljar delvis dispens

ÖSTERSUND (JT) Allén längs Kyrkgatan är skyddad både som natur- och kulturmiljö men här finns en intressekonflikt då den samtidigt står i vägen för den planerade Östersundslänken. Nu har det blivit en kompromiss.

Publicerad Senast uppdaterad

Det har blivit en utdragen process som JT tidigare rapporterat om, men nu står det klart att stora delar av allén kan tas bort för att ge plats åt den nya bussgatan genom staden, Östersundslänken.

Allén är skyddad dels genom sina naturvärden, då den omfattas av ett generellt biotopskydd vilket innebär att det är förbjudet att skada träd som ingår i en allé. Dessutom är den skyddad för sina estetiska och kulturhistoriska värden. I egenskap av att utgöra en del av det sena 1800-talets stadsplan och stadsbild skyddas den som riksintresse.

Länsstyrelsens bedömning är att de planerade åtgärderna, att ta bort ett stort antal av träden, visserligen innebär en skada på den naturmiljö som biotopsskyddsbestämmelserna avser att skydda” men att i detta fall väger behovet av en förbättrad infrastruktur tyngre än bevarandet av alléträden.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS