Kjell Espmark. Foto: Rickard L. Eriksson

Till minne av Kjell Espmark

STRÖMSUND (JT) Författaren och ledamoten av Svenska Akademien Kjell Espmark har gått ur tiden. Han var född 1930 i Strömsund, lämnade tidigt länet men återkom till det i sitt författarskap.

Publicerad Senast uppdaterad

Fadern Erik var tandläkare och vid föräldrarnas skilsmässa flyttade Kjell vid mitten av 30-talet till Stockholm där även modern Margit utbildade sig till tandläkare. Kjell Espmark debuterade 1956 med diktsamlingen ”Mordet på Benjamin” och under 1960-talet ägnade han sig huvudsakligen åt litteraturvetenskaplig forskning, han fördjupade sig i Harry Martinssons och Tomas Tranströmers författarskap.

Under 70-talet blev Espmarks eget författarskap mer politiskt och socialt till sin karaktär och under 80-talet utvecklades han till en romanförfattare som kritiskt granskade folkhemmets utveckling. Han blev invald i Svenska Akademien 1981 och hör till den minoritet författare som kan anses ha blivit bättre litterärt under äldre dagar.

Det är något som jag uppfattar att han kommenterar i en av sina senare dikter “Kvällens frihet” ur diktsamlingen med samma namn (2019):

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS