Ung Reporter

RUT inom motorsport är som en enda stor familj, vi hjälps åt och stöttar varandra, säger Calle Envald, en av eldsjälarna i RUT.

Välbesökt aktivitetsdag för motorintresserade på Optand

ÖSTERSUND (JT) I lördags anordnades återigen RUT inom motorsports aktivitetsdag. RUT är en förkortning för Rehabilitering, Utveckling, Tillgänglighet. Det är ett projekt som drivs av sektor LSS Östersunds Kommun och Krokoms motorklubb.

Publicerad

De jobbar för att ge personer med behov av insatser enligt LSS chansen att bejaka sina intressen inom olika delar av motorsport. RUT inom motorsport träffas varannan onsdag på Prästgatan i Östersund för att hänga och hålla på med motorsport. Aktivitetsdagen är en stor händelse som återkommer varje år där det finns chans att prova på massor av olika motorsporter.

Aktivitetsdagen är ju till för att alla ska få komma hit och se vad vi håller på med. Idag är det ju inte bara RUT utan alla LSS:are, och vilken tur vi haft med vädret, säger Jocke Hestner, en av grundarna från KMK:s sida glatt.

Patriks combo spelade musik på aktivitetsdagen.

Aktivitetsdagen var mellan kl. 11 och 16 på Optands flygfält ovanför Teknikland. Det uppskattas att cirka 250 - 300 personer kommit dit. Ungefär samma siffra som tidigare år.

Där fick man prova på att åka rallybil och go-kart, köra radiostyrda bilar och flygplan och träna och prova på olika sporter. Samtliga aktiviteter var gratis för personer inom LSS med undantag för att åka med i ett propellerplan som kostade hundra kronor. Mellan klockan tolv och ett fanns bandet Patriks Combo på scen och underhöll hela skaran.

–Det är ju vi i Östersunds kommu och KMK som driver det här men på aktivitetsdagen samarbetar vi med föreningar som Jämtlands Motorklubb och Krokom Parasport. Även Gym 24 är här och kör “RUT-peppen” så folk får prova på lite träning, säger Robert Walter.

Från vänster: Göran Jönsson, Robert “Robban” Walter och Simon Röden är några av de som driver RUT inom motorsport.

Beslut i RUT inom motorsport fattas demokratiskt av föreningen. Alla inblandade får rösta om hur till exempel pengar ska spenderas och vilka aktiviteter som ska anordnas. Även om föreningen är ett projekt som är startad av Östersunds Kommun och Krokoms MK. På fredagen innan aktivitetsdagen den 28:e var flera personer som är verksamma inom projektet där. Det är inte bara grundarna som sköter allt. Tanken är att man ska vara ett projekt av personer inom LSS för personer inom LSS.

–RUT inom motorsport är som en enda stor familj, vi hjälps åt och stöttar varandra, säger Calle Envald, en av eldsjälarna i RUT.

I vintras fick de ett stipendium på 100 000 kronor från Tore A. Jonassons stiftelse. Dessa pengar har bland annat använts för att köpa in en Rallysimulator och en go-kart, men allt är inte spenderat än. Ungdomarna får själva bestämma vad pengarna ska användas till. Detta under träffarna på Prästgatan 58 varannan onsdag.

–Då fick vi åka ner till Stockholm och hämta den här checken, säger Jocke Hestner. Då var det fem RUT ungdomar som fick åka ner och ta emot det där. Vi skjutsade ner dom så fick de själva gå fram och ta emot stipendiet.

–Vi tog upp frågan om vad vi skulle göra med pengarna på ett av mötena vi har på Onsdagskvällarna så alla fick rösta om vad vi skulle köpa in, det blev Rallysimulatorn och en go-kart, säger Robert Walter.

Sol-Britt Lindberg och Kjell Jonasson från Krokom Parasport, flera föreningar var på plats.

Powered by Labrador CMS