Ung Reporter

Hela gänget som deltog i detta utbytet. Personer ifrån Sverige, Finland, Frankrike och Portugal.

Vår händelserika vecka i Portugal

KROKOM (JT) Thelma Hed, Mira Bixo, Vide Björkström, Edit Olofsson och Emma Eikeseth är 5 elever från Nyhedens skola som åkte i väg på en utbytes vecka i Portugal. Detta gjorde de genom att skolan deltar i ett projekt som heter “Exchange 4 change” som innefattar miljöfrågor.

Skolan vi besökte

Vi besökte skolan D. Maria II, som ligger i staden Famalicão. Våra värdfamiljers barn gick där. Alla på skolan var så välkomnande.

Skolan som vi besökte hade väldigt långa skoldagar, 08:20-18:00.

Det var en normalstor skola, ungefär som Nyheden. Vi tyckte att skolan var byggd som en labyrint inuti, allt invändigt såg likadant ut. Vi fick höra av våra värdfamiljer att det gick omkring 700-800 elever på skolan.

I Portugal funkar det så att de får betyg i siffror. Betygssystemet fungerar så att du kan få mellan 1-20 i merit, (då är alla betygen inräknade i skalan mellan 1-20). För att söka in till Läkarlinjen i Portugal är den lägsta merit som krävs 19. Så de flesta pluggar väldigt mycket efter skolan.

Här ser ni den berömda bron i Porto som heter “Dom LuísI”.

Vi besökte staden Porto

På torsdagsmorgonen började en bussresa till ett universitet vid namn University Research Center CIIMAR. Där studerar de vattnet och havets djur.

Efter vårt besök tog vi en buss ner till stranden och gick runt en stund, sedan åkte vi längre in i staden Porto. När vi väl var i Porto fick vi egen tid och alla gick runt i olika affärer.

Vi besökte även en känd bro som heter “Dom LuísI”.

Familjerna

Familjerna vi bodde hos var väldigt trevliga. De vaknade tidigt på morgnarna. Varje morgon fick vi skjuts till skolan av föräldrarna i värdfamiljerna.

Sovrummen var väldigt stora medan vardagsrummen var lite mindre.

De tog oss runt staden på eftermiddagarna och visade oss runt. Vi gick även på en restaurang en dag.

Tonåringarna i familjerna pluggade en stor del efter skolan. Ingen av oss hade engelska som förstaspråk, men vi fick lära oss nya ord på portugisiska vid måltiderna och det var roligt. De var mycket snälla och tog väl hand om oss.

Maten

I Portugal åt vi middag vid 10-tiden på kvällen. Vi testade en maträtt som heter

“ Francesinha”. Det var en rejäl macka med bröd, ägg, entrecote, korv, kyckling, skinka, ost och pommes frites till. Det var mättande. Portugal hade bra mat.

Erasmus

Erasmus+ är ett projekt mellan olika skolor i olika länder som man åker till i en mindre grupp, man gör det för att se hur deras arbetsmiljö ser ut, och sedan kanske nät man kommit hem till sin skola dela med sig om hur dem jobbar under skoltid för att kanske förbättra sin egen skolas arbetsmiljö.

Skriven av Mira Bixo, Thelma Hed, Emma Eikeseth, Vide Björkström och Edit Olofsson, Nyhedens skola

Powered by Labrador CMS