Ung Reporter

Några kor var på rejält bushumör.
Några kor var på rejält bushumör.

Många besökare på kosläppet på Torsta

TORSTA(JT) I lördags ringlade sig kön av bilar och cyklister lång till Torstas naturbruksgymnasium i Ås. Den strålande solen och sommarlika värmen har lockat fler människor än någonsin till det årliga betessläppet, då korna som varit inne hela vintern äntligen ska få smaka på färskt gräs igen.

Publicerad

Även om släppet är förmiddagens huvudakt fanns det flera andra aktiviteter att genomföra. Enligt tradition så bjuds det på bulle och mjölk från Norrmejerier, vilket utan tvekan är den mest folktäta stationen.

“Bullen och mjölken är det viktigaste.” Berättar Leopold Stefansson (16 år),

– Vi är här varje år, det är liksom ett måste oavsett väder.

Han är där tillsammans med sin lillebror Walter Stefansson (11 år), och Walters kompis Diana Lindblad (12 år).

– Jag tycker att det är väldigt kul.” Säger Walter, Vi har gått en tipspromenad och tittat på traktorer.

Mjölk och bullståndet var populärt. inte minst bland barnen.
Mjölk och bullståndet var populärt. inte minst bland barnen.

Diana håller inte med helt och hållet.

– Det finns inte så mycket att göra, kritiserar hon, men jag ska filma när kossorna stångas.

När tiden för släppet närmar sig börjar folkmassan att sprida ut sig kring stängslet runt hagen. Trots skyltarna som tydligt gör klart att det är strömförande hörs flera skrik från barn som utmanat varandra för att se om de verkligen talar sanning.

Fastän det redan är smockfullt med människor annonseras det att flödet av nya åskådare fortfarande är så pass stort att man är tvungen att skjuta på släppet ett tag till.

Kosläppet lockade stor publik.
Kosläppet lockade stor publik.

Till slut verkar det ändå som om de flesta har kommit på plats och dörrarna till ladugården kan öppnas. Från början är korna tveksamma till den stora publiken och tar försiktiga steg samt vänder tillbaka in ett antal gånger, men så fort en vågar sig ut till den stora hagen är det ingen hejd på dem.

Barnen, vars bullar blivit uppätna för ett bra tag sedan, får äntligen vad de kommit hit för att se. Hejarop hörs när korna skuttar fram över gräset och in i varandra. Vissa vågar sig fram till staketet med stora knippen gräset i handen för att mata dem, vilket lyckas bättre i vissa fall än andra.

Några som passade på att se kosläppet var från vänster Walter Stefansson 11 år, Diana Lindblad 12 år och Leopold Stefansson 16 år.
Några som passade på att se kosläppet var från vänster Walter Stefansson 11 år, Diana Lindblad 12 år och Leopold Stefansson 16 år.

Efter tio minuter har både barn och kor tröttnat på föreställningen och drar sig tillbaka; korna för att idissla och barnen för att ta ännu en bulle och provsitta traktorer.

Även om ett kosläpp kan verka som ett banalt sätt att fira in försommaren märks det tydligt på de glada barnen, de vuxna med ansiktena vända mot solen, och de betande korna, att en tid med sol och ledighet snart är här.

Powered by Labrador CMS