Torbjörn Skytt är skogsforskare men har samtidigt den praktiskt verksamme skogsbrukarens perspektiv.

Skogsbruket och klimatförändringarna - forskningen ser inte bara nackdelar

LÄNET (JT) Samhället står inför stora utmaningar när det gäller klimatförändringarna, där är de flesta forskare eniga. Hur ska skogsägarna tackla denna utmaning? JT frågade skogsforskaren Torbjörn Skytt på Mittuniversitetet.

Publicerad

Torbjörn Skytt är universitetsadjunkt i ekoteknik vid Mittuniversitetet i Östersund samt bor i Kälen på Rödön. Där har han även egen skog. Ser man på den vetenskapliga produktionen de senaste åren finns texter om växthuseffekten och om skogsbruket i relation till klimatförändringarna. Mycket av forskningen har utvecklingen i Jämtland i fokus.

Hur har klimatförändringarna påverkat skogen i länet hittills?

— Det går egentligen inte tydligt att säga. Om vi haft en gradvis temperaturökning sedan 100 år, beroende på en ökad koldioxidhalt, då har det möjligen befrämjat tillväxten. Teoretiskt så är det vad som händer. Det finns ju många effekter, sedan beror det naturligtvis på nederbördsförhållanden och annat. Men principiellt, om man tänker sig att det blir varmare, då skulle skogstillväxten öka, men det går inte entydigt att säga att det har skett. Går man in teoretiskt och räknar, då kan man säga att i så fall har det skett en ökning, därför att i princip är markproduktiviteten lite högre idag än för hundra år sedan. Men det finns inga mätningar som går att säkerställa, för vi vet inte hur det hade sett ut annars, vi vet bara hur det ser ut.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS