Sex miljoner kronor borta över en natt
Bedrägerier har blivit ett växande gissel för småföretagare, oavsett om man driver butik i centrum, kör budbil på landet eller har en verkstad i industriområdet. I dag räcker det inte att låsa dörren och hålla koll på lagret. Bedragarna hittar in ändå, men nu genom datorn eller mobilen.
I Företagarnas nya rapport Brott mot företagare 2025 berättar hela 61 procent att de blivit utsatta för bedrägeri under det senaste året. Det är en kraftig ökning jämfört med 41 procent 2023. Samtidigt har andelen som lidit ekonomisk förlust gått upp från 12 till 19 procent.
Vi har mött en företagare som vaknat till beskedet att kontot tömts. Sex miljoner borta över en natt. Eller restaurangägaren som blev av med 1,4 miljoner kronor efter att ha blivit lurad av någon som utgav sig för att vara från banken. Det är summor som kan krossa ett livsverk.
Nordea visar att över 3 000 företagare lurats på mer än en miljon kronor bara i bankbedrägerier. Fler anmäler i dag, men mörkertalet är stort. Nästan fyra av tio anmäler aldrig, ofta för att de inte tror att brottet utreds eller att pengarna går att få tillbaka.
Fler måste ta sitt ansvar. Telefonbolagen har börjat stoppa spoofade samtal – alltså när det ser ut som att samtalet kommer från en riktig myndighet eller bank – men det behövs mer. Sociala medier är fulla av bluffannonser, men techjättarna agerar alldeles för långsamt. Polisen gör sitt bästa, men behöver bättre verktyg och mer stöd.
Här är några saker som måste hända:
- Småföretagare måste få samma rätt till ersättning som privatpersoner vid bedrägerier.
- Sanktionera företag som inte tar ner bedrägliga annonser från sina plattformar.
- Telekombolag måste få starkare krav på sig att stoppa spoofing.
- Bankernas säkerhet ska vara inbyggd – inte något kunden själv måste efterfråga.
- Ett målvaktsregister måste införas, så att personer som hjälper till att tvätta pengar stoppas.
- Finansinspektionen bör göra mer statistik offentlig, så att företagare kan välja en säker bank.
- Staten behöver sluta fler utlämningsavtal med länder där bedragare härjar fritt.
Listan kan göras längre. Företagarna jobbar hårt med utbildning och rådgivning, men vi kommer aldrig kunna utbilda bort bedrägerierna. Systemen måste bli säkrare från början. För alla, oavsett om du driver företag i storstan eller i en liten ort. För varje företagare som slås ut av bedragare förlorar vi både jobb, drivkraft och trygghet i våra lokalsamhällen.
Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland och Jämtland-Härjedalen
Tobias Adielsson, expert säkerhet och brott mot företagare, Företagarna