Ung Reporter

Jonas Höglund är verksam som hypnotisör i Jämtland. Foto: Privat

Jonas är jämtländsk hypnotisör

ÅRE (JT) Jonas Höglund har arbetat som hypnotisör i två år. Han säger: –Om man förstår fördelarna med att bli hypnotiserad kan jag hypnotisera vem som helst. Jag är regissören och den hypnotiserade är skådespelaren som följer mina instruktioner,” berättar

Publicerad Senast uppdaterad

Jonas driver företaget "Åre Coach” och i sitt yrke behandlar han människor som bland annat vill bearbeta känslor, beroenden och traumatiserande upplevelser. Jag träffar honom på Ecocaféet i Östersund och vi beger oss till hans behandlingsrum en trappa ner. Vi ska prata om behandlingsformen och jag ska få uppleva hur det är att bli försatt i hypnos.

–Egentligen ville jag bara lära mig NLP, som är en terapiform som går ut på att man manipulerar hjärnan och minnet rent fysiskt. Men kursen jag ville gå innefattade både NLP och hypnos,” förklarar Höglund om bakgrunden till hans intresse.

Vidare berättar han att hypnos kan beskrivas som trans eller meditation med ett syfte. Jonas poängterar också att många behandlingsformer och att all effektiv kommunikation, även media, är hypnotisk. –Folk vill sällan kalla vad de gör för hypnos, för det kan upplevas som läskigt för den allmänna befolkningen,” menar han.

Jonas förklarar att hypnos inte är något man behöver vara rädd för. Han hävdar att man kan inte hypnotisera någon som inte vill bli det. –Om man förstår fördelarna med att bli hypnotiserad kan jag hypnotisera vem som helst.

Innan Jonas sätter mig i en tjugo minuter lång hypnos frågar han hur, vad och vem jag vill känna mig som efter hypnosen. Han säger:

–Jag vill att du tänker dig att din vänstra hand är en del av ditt ben och en del av fåtöljen. Som en brygga mellan fåtöljen och benet. Som att den är fastlimmad vid jeanstyget, säger Jonas svävande.

–Om ett ögonblick när jag ber dig titta på din hand och du försöker lyfta den uppåt kommer du känna hur det är helt omöjligt. Du kan öppna ögonen och försöka lyfta upp den, instruerar han mig medan jag ansträngt bara klarar att lyfta handen några få millimeter från benet. Jonas talar lugnt med pendlande rytm medan han vägleder mina tankar mot det undermedvetna. Jag når ett så avslappnat tillstånd att jag balanserar på gränsen mellan vakenhet och sömn.

En av de främsta fördelarna med hypnos som Jonas berättar om, är att man lär sig saker snabbare. Den exakta orsaken till detta är fortfarande okänd, han konstaterar:

–Det är tusenkronorsfrågan… Människor har alltid sysslat med hypnos. Förr dansade man sig i trans för att komma i kontakt med gudarna, men den typen av hypnos vi sysslar med idag uppkom i början av 1900-talet. Jonas menar också att det är den kritiska fakulteten (det filter som finns mellan det vi upplever och det som tillåts göra avtryck i vår hjärna) som filtrerar bort det vi anser vara mindre viktigt. I trans kan vi ta emot mer information, samtidigt som hjärnhalvorna kommunicerar mer effektivt.

Powered by Labrador CMS