Ung Reporter

Moa Maripuu(vänster) och Frida Karlsson (höger) stickar

Ås tjejerna Moa och Frida gillar att sticka

ÅS (JT) Moa Maripuu och Frida Karlsson följer den uppåtgående trenden av handarbete bland unga. Tillsammans driver de Instagramkontot Sticka_Och_Virka där de delar med sig av saker de och deras kompisar har tillverkat.

Publicerad

Det var under distansundervisningen i högstadiet som tjejerna fick upp ögonen för stickning, eftersom det var ett av få moment på syslöjden som gick att genomföra hemma. 

Det började med ett par sockor för skolan, sedan var jag fast, säger Moa.

Moa Maripuu (vänster) och Frida Karlsson (höger) visar upp stickade vantar

Hon menar att restriktionerna ledde till att många ville utforska hemmaaktiviteter och att intresset för stickning ökade eftersom det inte kräver några sociala interaktioner. Dessutom tror hon att isolationen gjorde att folk kände ett behov att skapa något.

Moa Maripuu stickar

Frida håller med.

– Det är en härlig känsla att se hur en tråd blir något mer.

Även om hon tycker att trenden är tydligast bland unga vuxna, så säger hon sig också se en stigande popularitet bland tonåringar i hennes egen ålder.

– Om man behöver ta en paus från skolarbete och träningar är det ganska chill att sätta sig framför tv:n och sticka ett tag, säger Moa.

Frida Karlsson testar pågående projekt
Moa Maripuu (vänster) och Frida Karlsson (höger) i stickade tröjor, mössor och vantar

Idén om att skapa ett Instagramkonto kom för ungefär ett år sedan när de stickat ett bra tag och kände att det vore kul att dela med sig av vad de gjort. Enligt Frida är kontot dock mest till för att de själva ska kunna ha en översikt om vad de gjort, men att det är kul om folk följer dem. 

– Vi är tyvärr lite dåliga på att uppdatera; det är mycket jag gör som inte hamnar där, säger hon.

–Ja vi borde steppa upp gamet lite, instämmer Moa.

Frida Karlsson stickar

Hon säger också att Instagram är den största källan för inspiration och att det finns en stort community av både små och stora konton som delar med sig av tips och motivation. 

På frågan om hur man ska göra om man är sugen på att börja sticka svarar Frida att det är bäst att använda sig av räta maskor och att man ska göra något som man faktiskt vill ha. 

– Det finns många instruktionsfilmer för nybörjare på Youtube. Annars kan man också gå till närmaste garnbutik, som Garntorget här i Östersund till exempel, då kan man få hjälp med att hitta både rätt stickor och garn, tipsar Moa.

De rekommenderar också att sticka tillsammans med någon annan. Då kan man peppa och lära sig av varandra. I våras hade de en virkalong, då de tillsammans med nio andra kompisar virkade en varsin sommartopp. 

– Det var jättekul! Vi var flera som inte hade virkat förut, men det gick bra ändå. Det är alltid roligare att göra saker tillsammans, så det är verkligen något jag tycker att man ska testa, säger Frida.

Powered by Labrador CMS