Handla där du står

Äntligen är sommaren här! Jämtland-Härjedalen fylls av förväntansfulla besökare.

En del mindre trevliga värmerekord hotar i och för sig vid horisonten, men i år fick vi också uppleva ett nytt rekord i försäljning av majblommor. Barnen har i år sålt för totalt 71,6 miljoner kronor, varav Murhaf Hamid från Glimåkra ensam stod för fem miljoner kronor.

Symboliska inköp som värmer med känslan av få bidra till en god sak via en god handling. Det behöver inte heller stanna där. Faktum är att dina inköp bidrar till att skapa positiva följdeffekter även när du handlar annat än en majblomma.

Att du handlar hos dina lokala småföretagare är upplyftande nyheter för företaget, deras anställda och det bredare lokalsamhället. Det blir helt enkelt en god handling när du äter en välsmakande lunch på en uteservering, spelar minigolf eller köper en ny flaska solkräm hos en lokal handlare.

För att inte tala om när du inte endast köper en utan två kulor glass (i en strut, med strössel men inte lakrits!) till barnen från kiosken. Då betalar du inte bara för produkten eller tjänsten utan även för allt som behövs för att du ska ha det valet i din vardag.

Goda handlingar är ingen bristvara. Du behöver inte ransonera. När du handlar hos dina lokala småföretagare möjliggör du ett livskraftigt lokalt näringsliv. Din handling är inte en droppe i havet utan droppen som skapar ringar på vattnet och möjliggör för en företagare att anställa fler personer till sin första anställning. Ett sommarjobb, ett extrajobb eller ett första jobb på svensk arbetsmarknad.

Oavsett vilket sorts jobb det handlar om skapar lokala småföretagare en väg in i arbetlivet för många människor på orter där det annars saknas alternativ. Det kan inte nog understrykas hur viktig den möjligheten är och vilken glädje det är för alla de som får chansen att träda in i den gemenskap som finns på en arbetsplats och att få tjäna ihop sin första egna lön.

Men det slutar inte där, när du handlar hos din lokala företagare visar du i ord och god handling hur stark skapandekraften i företagande är för framtida entreprenörer – andras framgång kan ingjuta modet som behövs för att ta klivet ut i det okända och in i företagandet.

Modet att pröva en annan väg i livet skapas när andra ser goda exempel på framgångsrika företagare och vad som är möjligt. Vi behöver inte gå långt, utan vi kan helt enkelt handla där vi står. Majblommorna visar vägen för fortsatt goda handlingar i juni, juli och augusti.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Johan Grip, chefsekonom Företagarna

Powered by Labrador CMS