Gunilla Nilsson-Edler berättade om kvinnor i Östersund på 1800-talet.

Intressanta och starka kvinnoöden förmedlades

PÅLGÅRD (JT) På söndagen besökte historieberättaren Gunilla Nilsson-Edler bygdegården i Pålgård för att berätta om kvinnor i det förflutna Östersund. Det var ett tjugotal intresserade på plats. De fick höra om bland annat Anna Sällström, född 1845 i en syskonskara på sex barn.

Publicerad

Anna, som levde fram till 1928, fick uppleva att kvinnorna fick rösträtt 1921. En fråga som hon kämpat för i många år i föreningen FKPR, föreningen för kvinnans politiska rösträtt. Anna var även aktiv inom nykterhetsrörelsen i Östersund och länet. När Gunilla övergick till att spela Anna, så fick vi alla en aha-upplevelse av vilken stark kvinna hon var.

Hur kom det sig att du valde just henne?

-Hon är ju en av de som gärna dyker upp, men det var inte jag som hittade henne från början. Det berättades det att hon var så väldigt engagerad av många olika saker. Vi var några stycken som höll till på arkivet och gick igenom arkivhandlingar och då vi hittade hennes namn gång på gång.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS