Johanna Jaara Åstrand, ordf Sveriges Lärare. Foto: Sveriges Lärare

Nästan hälften av lärarna i Strömsund ej behöriga

STRÖMSUND (JT) Det råder stor brist på behöriga lärare i skolorna i Strömsunds kommun visar ny statistik från Skolverket. Lärarbehörigheten har sjunkit till den lägsta nivån på över åtta år,

Publicerad

54 % av lärarna i grundskolan hade i oktober förra året lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne vilket är den lägsta nivån sedan 2014. Det finns en stor regional skillnad i lärarbehörighet runtom i landet påpekar Sveriges Lärare.

–Det är rent ut sagt sorgligt att skillnaderna över landet är så stora, allt fler kommuner skär ned på skolan vilket riskerar att öka på skillnaderna. För att få en likvärdig skola måste staten ta ett huvudansvar för både finansiering och lärarförsörjning, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

Av sammanlagt 101 heltidstjänster i grundskolan i Strömsunds kommun (motsvarande117 lärare) var det 55 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Kommunen är rankad som nummer 279 bland landets 290 kommuner.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS