Ung Reporter

Thelma Hed, Vide Björkström och Mira Bixo. Foto: Lotte Mjöberg

Nyheden-elever om utbytesveckan

KROKOM (JT) Under vecka 6 har Nyhedens skola i Krokom haft gäster från Portugal, Finland och Frankrike. Skolan är en del av ett projekt som heter Erasmus+ då man diskuterar om miljöfrågor som just nu är aktuella. Man gör även skolbesök på skolorna runt om i världen, och just nu fick Nyhedens skola gäster. Det väntas även skolbesök i Portugal i vår.

Intressant studiebesök på Jamtli. Foto: privat
Skidåkning stod också på programmet. Längst till höger syns läraren Malya Coqueret från Frankrike. Foto: privat

Vi är några elever från Nyhedens skola som har varit med på utbytet och hjälpt till som värdar för gästerna. Veckan startade med att vi välkomnade Portugal till vår skola under måndagen. Eva Persson Huck, som även är projektledare för projektet, fick hjälp av Elin Wiklund med planering för veckan.

Under tisdagen välkomnades alla länder till skolan och de fick testa på att åka längdskidor som de tyckte mycket om, men även så fick de prova att baka kanelbullar. På onsdagen var vi på studiebesök på Mittuniversitetet där vi var på föreläsningar där de diskuterade kring energi och miljöfrågor. På torsdag förmiddag så åkte vi till Jamtli.

Hela utbytesgruppen, här på studiebesök på Mittuniversitetet. Foto: privat

Där fick våra gäster en bättre inblick på Sveriges ursprungsbefolkning, samerna. De fick också se äldre byggnader, därav fick de veta hur man levde i Jämtland för länge sedan. Portugiserna begav sig hemåt under torsdagseftermiddagen, samt Finland och Frankrike begav sig under fredagen.

–Denna vecka har varit en bra upplevelse och man får lära sig mycket genom kommunikation med folk från andra länder. Vi fick en ny inblick på andras kulturer och språk. Synd att veckan tagit slut, säger Thelma Hed.

– Det var meningsfullt att vara på andra platser än bara i skolans lokaler. Vi fick chansen att prata med dem genom att göra parövningar under lektioner, säger Vide Björkström.

–Veckan har varit en jätterolig upplevelse och att få vara en del av utbytet har varit väldigt lärorikt. Jag läser franska i skolan och det var en grupp som talade franska, då fick man chansen att kommunicera och se skillnader i olika miljöer och kulturer. Veckan gick väldigt fort och det var tråkigt att alla åkte hem, säger Mira Bixo.

Mira Bixo, Vide Björkström och Thelma Hed

Powered by Labrador CMS