Komminister Karolinn Strandberg ledde sammankomsten i Stora kyrkan.

Svenska kyrkan bad samerna om ursäkt - Gaaltijes verksamhetschef “det är nu som arbetet börjar”

ÖSTERSUND (JT) Genom en högtidlig ceremoni i Uppsala domkyrka framfördes en officiell ursäkt till samerna för det förtryck de utsatts för. Sändningen direktsändes och kunde ses i Stora Kyrkan.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var företrädare för Svenska kyrkan som samlades i Uppsala domkyrka i onsdags, under ledning av ärkebiskop Antje Jackelén. Psalm och bön framfördes och därefter fem vittnesmål av samer om kyrkans övergrepp.

Efter uppläsning på samiska ur bland annat Apostlagärningarna om kyrkans födelse i mångfald, framförde Jackelén den officiella ursäkten för kyrkans bidrag till förtryck av samisk religion samt samiskt språk, rasbiologiskt tänkande och en kolonisering som ledde till att samerna förlorade stora marker.

Svenska kyrkan har avsatt 40 miljoner kronor till ett åtgärdsprogram i åtta punkter där fokus ligger på det samiska språket och på inflytande i kyrkan. Inför ceremonin samlades ett tiotal personer på Gaaltije för att sedan vandra upp till sändningen som visades i den så kallade förkyrkan i Stora kyrkan.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS