Ung Reporter

Från vänster: Jonathan Nilsson, Joachim Lundhall och Hugo Söderberg

Unga filmare hade filmfestival på bio i Östersund

ÖSTERSUND (JT) På Biostaden Östersund hölls i veckan en filmfestival av elevers verk!

Publicerad

Klockslaget 15:00 så inleddes filmfestivalen med erbjudande av gratis popcorn av bion och en våg av folk rör sig raskt in till salong 1. Filmer av olika genrer och längd spelas upp och i slutet så hölls en prisutdelning. Skapare av bästa foto, story och skådespelare med fler går ner och tar emot sina respektive priser. Efter ceremonin så möter vi Carolina Ljungström som förklarar evenemanget.

Vilka har arrangerat det här?

-Inte enbart jag utan tillsammans med Filmpool och Eva Aspling

Vad är Filmpool för något?

-Det är en filmresurs för unga och filmare i länet, det finns Filmpooler i alla regioner Filmpool Jämtland Härjedalen heter den i länet. Man kan låna kameror och få hjälp om man vill göra film utanför skolan. Dom samarbetar med oss så att ungdomar får nys om att Filmpool finns, berättar han.

Hur många filmer blev det?

-Jag tror att det är tolv kortfilmer, tre dokumentärer, tio små korta animationer och fem reklamfilmer.

Här presenterar Carolina alla priserna

Dök det upp mycket folk?

-Ja över förväntan, förra året när vi hade festivalen så var det ungefär 70 personer som kom nu räknade jag inte i år. Jag tror att platserna där inne är 140–150 och det var nästan fullt, så drygt dubbelt än förra året

Vad är det för typ av filmer?

-Alla filmer har jobbat utifrån temat mod och man har fått lite ramar som de måste hålla sig till för att det här är ju också en kurs där dom lär sig att jobba med film, och hur man uttrycker sig med film.

Därför finns det ju lite ramar som gör att man måste tänka kreativt och kanske tvinga sig in i och ha ett ”okej men hur ska vi berätta om mod och sådär” Anledningen till detta är för att få eleverna att tänka lite mer på berättelsen och vad det är man vill berätta istället för att bara tänka på häftiga effekter och vad som blir coolt på film, konstaterar Carolina.

Hur länge har den här typen av evenemang skett?

-Jag tror att det här är fjärde eller femte gången som vi har filmfestivalen men det är andra gången som vi har det på Biostaden annars har vi haft det på skolan i Aulan men det ger inte samma känsla som att vara i en biograf

Kommer detta leda till någonting?

Informationen sprids om att det går att läsa den här kursen ”Film och TV produktion” som I-val men också att man kan gå inriktningen ”Estetik och media” och ”Samhälle media” att dessa inriktningar där man får jobba med kreativitet skapande och film får synas.

 Vi rör oss efter detta till tre av pristagarna vid namn Joachim Lundhall, Jonathan Nilsson och Hugo Söderberg som berättar hur dom har upplevt det.

Vad går ni för linjer?

-Jag går Sa21C Samhälle media, Joachim

-Jag går Sa21C Samhälle media, Jonathan

-Jag går Te21A Teknik, Hugo

Hur kommer det sig att ni skapar film?

-Jag gjorde film för att det var en italienska uppgift och det var kul att göra film, säger Jonathan.

-Jag var i samma grupp som han och andra filmen var från vårt ämne Media produktion, konstaterar Joachim.

-Och jag går I-val Film och TV produktion i trean, säger Hugo.

Vad bringade er inspiration?

-Väldigt inspirerad av Brad Pitt, jag är inte bara lik honom, utan skådespelar minst lika bra som han vilket vi nu fick se när jag fick ett pris då, skrattar Joachim.

-Jag har sett Gudfadern filmerna många gånger och även Goodfellas, uppskattar gangstertemat och lyssnar på lite jazz också och kände, hm jäklar vad kul att göra en gangsterfilm och dom var mycket lättare att göra i hemmet än någon actionfilm, konstaterar Jonathan.

-Temat med vår film är mod och då tänkte vi att när man är som modigast då är det när man lämnar en jobbig situation, så då valde vi en sån händelse, Hugo.

Skulle ni vilja göra det här igen?

-Absolut jättekul uppgift, jättekul att jobba i team och skapa film, vi har haft väldigt roligt under processens gång och vi har lärt oss väldigt mycket, säger Hugo.

-Jag uppskattar filmmakande så jag tyckte det var en superkul uppgift, påpekar Jonathan

-Det här har alltid varit en dröm för mig och jag brinner verkligen för skådespelandet så jag hoppas jag får fler möjligheter att göra liknande projekt, säger Joachim.

Powered by Labrador CMS