Tufft för fjällräven när marken täcks av islager, då påverkas bytesdjuret lämmeln och maten tryter Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Tusentals djur riskerar att dö i Gydas spår – oro i Frostviken för fjällräven

FROSTVIKEN (JT) Is och för lite snö ställer till det för fjällområdenas näringskedjor. Frostviken, där man sedan tidigare stödutfodrar fjällrävar, var relativt förskonat från extremovädret. Men man ser en tydlig brist på mat och förändrad livsmiljö. – Det är katastrofalt, säger Dan Persson, naturvårdare.

Publicerad Senast uppdaterad

Klimatförändringarna gör det svårare för de vilda djuren att överleva i fjällområden. Sedan extremovädret Gyda har mycket vatten runnit ner till marken som, om det fryser till is, gör det svårt för djur att komma åt mat. Tusentals djur riskerar att dö.

För mycket snö gör också att det är svårt för exempelvis renar att komma åt betet, men för lite snö ställer till det för gnagare eller fåglar som ripa och tjäder, som vill ha ett isolerande snötäcke att gömma sig i från rovdjur, respektive som skydd från snöoväder. Dan Persson, naturvårdare på Länsstyrelsen i Jämtland, oroar sig för fjällrävens framtid.

– Fjällräven kommer få det tufft. Vi hade hoppats på lämmelår, det är tio år sedan sist, det håller på att bli för långdraget, säger Dan.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS