Det är barnen som drabbas

S: De stora förlorarna på regeringens ekonomiska politik är barnen.

Sverige befinner sig i ett historiskt svårt ekonomiskt läge. Vi har den högsta inflationen sedan inflationsmålet infördes och står på branten till en lågkonjunktur. Hushållen pressas stenhårt av inflation och stigande räntor samtidigt. Matköerna utanför hjälporganisationerna växer, konkurserna ökar och nu tvingas kommuner göra sig av med personal i välfärden för att pengarna inte räcker.

Precis det här varnade vi Socialdemokrater för i höstas, när regeringen och Sverigedemokraterna la en budget där stora skattesänkningar för höginkomsttagare prioriterades framför åtgärder som kunde rusta Sverige inför krisen. Nu har vi facit. Tillväxten spås bli lägst i hela EU, hushållen går på knäna och kostnadskrisen har slagit igenom i kommuner och regioner. Sverige blir fattigare.

Vårbudgeten var regeringens chans att göra om och göra rätt. Men de tog den inte.

De ”satsningar” på arbetsmarknad och utbildning regeringen pratar om är i själva verket nedskärningar. I höstbudgeten skar de ner flera miljarder för att nu i vårbudget skjuta tillbaka en bråkdel av pengarna. Det är helt bakvänd politik i en lågkonjunktur när arbetslösheten riskerar öka.

Regeringen och SD säger att de stöttar dem som har det allra tuffast. Men vårbudgetens enda satsning för att stötta hushållen är ett tillägg till bostadsbidraget för barnfamiljer. Ett stöd som först infördes av S-regeringen och som vi Socialdemokrater krävde att regeringen skulle förlänga. Det är bra att de lyssnade på oss. Men det är också viktigt att komma ihåg att 9 av 10 barnfamiljer inte får del av den här satsningen. De allra flesta som kämpar mot kostnadskrisen nu, får inte ett öre med regeringens vårbudget.

De stora förlorarna på regeringens ekonomiska politik är barnen. Det är barnen som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare. Det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till mat och hyra, eller inte kan betala terminsavgiften till idrottsföreningen. Tre av tio ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 35 000 kronor har svårt att sätta näringsrik mat på bordet till sina barn. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av flera civilsamhällesorganisationer som kom i mars. Regeringens svar är en uppmaning om att ”prioritera och hålla igen”, som om inte vanligt folk gjort annat det senaste året.

Regeringens passiva politik gör att inflationen riskerar att bita sig fast. De gör inte tillräckligt för att se till att matpriserna sänks i takt med att priserna på el och insatsvaror sjunker. De gör inte tillräckligt för att rusta Sverige starkare och säkerställa låga och stabila elpriser. De säger att de inte har råd med välfärden, men prioriterar en enorm skattesänkning för de som redan har det bäst ställt.

Sverige behöver ett starkt ledarskap nu som klarar av att bekämpa inflationen och prioritera åtgärder för att stötta hushållen. Det ledarskapet saknas.

Anna-Caren Sätherberg (S) Riksdagsledamot

Kalle Olsson (S) Riksdagsledamot

Powered by Labrador CMS