Kroniska tarmsjukdomar efter utbrottet av Cryptosporidium 2010

ÖSTERSUND (JT) Utbrottet av parasiten Cryptosporidium gjorde att dricksvattnet fick kokas i flera månader och nära hälften av stadens invånare fick magsjuka, som även fick mer långvariga följder.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu visar det sig att förekomsten av kroniska och inflammatoriska tarmsjukdomar ökat i länet efter utbrottet.

– Vi upptäckte att framför allt individer som var över 40 år vid utbrottet har fått en ökad risk för sjukdom. Risken att drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom i denna grupp har efter utbrottet ökat med 70 procent och för Crohns sjukdom har risken till och med dubblerats. Störst ökning såg vi dock för mikroskopisk kolit: risken att få denna sjukdom är sex gånger större efter utbrottet än innan. Vi drar därför slutsatsen att även Cryptosporidium kan vara en riskfaktor för att utveckla inflammatoriska tarmsjukdomar.

– Detta är ett ytterligare skäl till att säkerställa att reningsverken är adekvat utrustade och även intressant i ljuset av klimatförändringarna, eftersom antalet utbrott med parasiter med stor sannolikhet kommer att öka som följd av klimatförändringarna, säger Marije Boks som är distriktsläkare i Hede och doktorand vid Umeå universitet och forskar på långtidseffekterna av Cryptosporidium-utbrottet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS